https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-jogurtech-bude-jednat-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O jogurtech bude jednat soud

13.7.2000 09:30 | PRAHA (EkoList)
Ekologická sdružení se snaží zamezit matení spotřebitelů. Některé jogurty obsahují neoprávněně značku "bio".
 

Ekologický právní servis spolu se sdružením Ars Aequi et Boni poslaly dopis firmě Galas, kterou žádají, aby přestala používat název "BIO aktiv" na jogurtech Yoplait, anebo aby doplnila označení těchto výrobků o informaci, že výrobky nepocházejí ze systému ekologického zemědělství.

Tato výzva byla dalším krokem v rámci širší kampaně za očištění trhu od podobně zavádějících označení, jež operují s výrazy "bio" nebo "eko". Součástí kampaně je i žaloba na společnost Danone, kterou podali v listopadu loňského roku zástupci společností Kontrola ekologického zemědělství Chrudim a Pro-Bio Šumperk u Krajského obchodního soudu v Praze právě z důvodů neoprávněného používání označení "bio".

Výrobky a produkty ekologického zemědělství, které projdou akreditačním řízením Ministerstva zemědělství, získají certifikát svazu Pro-Bio "Bioprodukt ekologického zemědělství". Producent ucházející se o certifikační známku se musí podrobovat pravidelným kontrolám, které provádí Kontrola ekologického zemědělství. Pokud zemědělec hospodaří bez chemikálií, nepoškozuje životní prostředí a pěstuje zvířata v přijatelných podmínkách je mu udělen certifikát "bio" a výrobky jsou označeny speciálním logem. Samotný akt certifikace přísluší komisi při ministerstvu zemědělství.

Jediným certifikovaným jogurtem, který lze dostat v širší obchodní síti, je Bio Natur od firmy Olma Olomouc. Ostatní bio jogurty lze koupit pouze přímo na biofarmách, nebo ve specializovaných obchodech.

Neoprávněné používání značek "bio" a "eko" je schopné oklamat a zmást spotřebitele. V povědomí široké spotřebitelské veřejnosti jsou produkty, které jsou takto značeny, spojovány s určitou zdravotní a ekologickou výhodností, která je typická pro ekologické zemědělství. Jogurty Yoplait společnosti Galas náleží mezi výrobky konvenční produkce a nesplňují parametry systému ekologického zemědělství. Klamavým označením získává podle lidí z Ekologického právního servisu firma Galas neoprávněné výhody v boji o zákazníka a poškozuje tím jak samotné spotřebitele, tak i ostatní výrobce, zejména všechny, kdo vyrábějí a obchodují s produkty ekologického zemědělství. Ekologičtí zemědělci jsou podle Ekologického právního servisu totiž jednáním společnosti Galas poškozováni i tím, že tato firma využívá pověsti jejich produktů, kterou si vydobyly díky nemalému úsilí a nákladům, které jsou spojeny s jejich výrobou.

To vše má za následek také poškozování životního prostředí, neboť jednání společnosti Galas způsobuje ekonomickou újmu ekologickým zemědělcům, což potom mimo jiné znamená zpomalení rozvoje ekologického zemědělství.

"Z těchto důvodů jednání společnosti Galas naplňuje hned několik skutkových podstat nekalé soutěže, jejíž úprava je obsažena v obchodním zákoníku", říká Pavel Doucha z Ekologického právního servisu a dodává: "Proto jsme vyzvali společnost Galas, aby odstranila tento závadný stav a to buď nepoužíváním označení "BIO aktiv" nebo používáním upozornění: "není produktem ekologického zemědělství".

V případě, že společnost Galas dobrovolně nepřistoupí na tento návrh řešení situace, jsou zástupci Ekologického právního servisu i Ars Aequi et Boni podle Pavla Douchy "odhodláni domáhat se nápravy prostředky, které právní řád České republiky skýtá". Zdá se tedy, že jogurt "BIO aktiv" od Galasu a "Bio jogurt" od Danone by mohly být podněty k jedněm z prvních spotřebitelských soudů v Čechách.


reklama

 
Lucie Domonkošová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist