https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-novou-kompostarnu-v-praze-5-se-budou-starat-lesy-hlavniho-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O novou kompostárnu v Praze 5 se budou starat Lesy hlavního města

16.5.2017 11:00 | PRAHA (ČTK)
Pražané budou moci do kompostárny odvážet bioodpad do 250 kilogramů ročně zdarma. Následně si budou moci v případě zájmu zdarma odebírat kompost. / ilustrační foto
Pražané budou moci do kompostárny odvážet bioodpad do 250 kilogramů ročně zdarma. Následně si budou moci v případě zájmu zdarma odebírat kompost. / ilustrační foto
Foto | Dominika Patrovská / Ekolist.cz
O novou kompostárnu v Praze 5-Slivenci se budou starat Lesy hlavního města Prahy (LHMP). Pražští radní na svém dnešním zasedání schválili návrh smlouvy mezi městem a lesy. Smlouva má být na dobu neurčitou. LHMP zároveň dostanou od města 20,6 milionu korun na nákup potřebných strojů pro provoz kompostárny. Stavba již byla zkolaudována. Bioodpad do ní budou moci vozit Pražané i firmy.
 

Lesy nakoupí za asi šest milionů drtič, dále pak třídič nebo překopávač kompostu, který zajistí správné zpracování hmoty. Pořídí rovněž traktor a nakladač s výsuvným ramenem.

Po nákupu techniky a zařízení by měl roční provoz kompostárny vyjít na necelých pět milionů. Peníze budou lesy dostávat každý rok formou neinvestiční příspěvku na provoz na základě takzvané finanční kompenzace. To znamená, že do 30. června každého roku lesy předloží plán svého hospodaření na další rok a následně peníze dostanou prostřednictvím rozpočtu hlavního města na daný rok.

Pražané budou moci do kompostárny odvážet bioodpad do 250 kilogramů ročně zdarma. Následně si budou moci v případě zájmu zdarma odebírat kompost. "Jeho množství bude záviset na množství bioodpadu odloženého na zařízení," píše se v dokumentu. Společnosti, které se například starají o parky, a soukromé firmy pak za odložení bioodpadu budou platit.

V Praze již sváží bioodpad například městem většinově vlastněné Pražské služby (PSAS). Firma eviduje asi 10.000 zájemců o svoz bioodpadu a ročně ho odveze zhruba 6500 tun. Pražané mohou zahradní odpad odevzdávat i ve sběrných dvorech nebo do velkoobjemových kontejnerů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist