https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-osudu-dalnice-d-3-v-jilovem-rozhodnou-lide-v-referendu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O osudu dálnice D 3 v Jílovém rozhodnou lidé v referendu

31.3.2004 12:13 | PRAHA (ČIA)
Místní referendum v Jílovém u Prahy o tom, zda občané souhlasí či nesouhlasí s vedením dálnice D 3 katastrem tohoto města, se uskuteční v sobotu 3. dubna. O konání referenda rozhodli zastupitelé poté, co se opakovaně neshodli na tom, zda si většina jimi zastupovaných občanů trasu dálnice v okolí Jílového přeje či nikoliv. ČIA to potvrdila starostka města Květa Halanová.
 

Otázka, na kterou budou lidé v sobotu 3. dubna odpovídat, zní: "Souhlasíte s vedením dálnice územím města Jílového u Prahy?". Podle Halanové se otázka vedení dálnice D 3 v okolí Prahy řeší od posledních komunálních voleb téměř na každém jednání zastupitelstva. "Jako vedení města jsme rozdělení, a proto jsme se rozhodli uspořádat referendum," informovala starostka.

Lidé z města a přilehlého okolí založili v uplynulých letech několik občanských sdružení proti dálnici. Jílové u Prahy jako město je již pět let členem posázavského sdružení obcí KLID, které proti dálnici aktivně vystupuje. "Do roku 1998 vedl město starosta Zbyněk Šorm, který výstavbu dálnice podporoval. Jeho návrat do zastupitelstva v roce 2002 znamenal začátek sporů o tom, zda většina občanů Jílového dálnici odmítá či nikoliv," upřesnil Petr Hrdina ze sdružení Arnika.

Obce ze sdružení KLID si nechaly zpracovat odbornou dopravní studii, která zhodnotila dálnici D 3 a možnosti alternativního trasování rychlostní silnice z Prahy na Tábor. Výsledkem studie bylo doporučení výstavby rychlostní silnice přibližně v koridoru současné silnice I/3. Výhodou tohoto dopravního řešení je například výstavba obchvatů obcí na silnici I/3. V případě výstavby dálnice D 3 na Jílovsku se prý obce ležící na silnici I/3 obchvatů nedočkají.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist