https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-parku-na-balabence-ma-rozhodnout-mmr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O parku na Balabence má rozhodnout MMR

19.1.2001 09:45 | PRAHA (EkoList)
Odvolání proti vydání územního rozhodnutí pro stavbu komerčního centra na Balabence v Praze 9 podalo občanské sdružení Obrana parku Balabenka na Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Obchodně administrativní centrum "Vysočanská brána" tu chce postavit společnost Skanska Property CZ. "Místo, kde chtějí budovu postavit, je posledním ostrůvkem zeleně v jinak zcela vybetonované oblasti," řekl EkoListu předseda sdružení Obrana parku Balabenka Ivo Steiner.
 

Se stavbou ale souhlasí radnice v Praze 9. "Stanovisko městské části je souhlasné. Územní plán počítá v této lokalitě s výstavbou a my se domníváme, že tato stavba mimo jiné přispěje k odhlučnění ulice Na Rozcestí," řekl EkoListu místostarosta Prahy 9 Zdeněk Davídek. Zábor prostranství se vzrostlými stromy, které tvoří přirozenou zvukovou bariéru mezi hlučnou křižovatkou Balabenka a byty obyvatel v ulici Na Rozcestí, je přitom jedním z hlavních důvodů odporu místních proti stavbě. Podle mediálního zástupce firmy Skanska Radka Poláka ovšem společnost za poslední dva roky (prvotní záměr byl zveřejněn již v roce 1998) změnila projekt podle připomínek obyvatel, kteří tehdy vytvořili petiční akci, do níž se zapojilo 1400 lidí (z nichž zhruba polovina byla z Prahy 9). "Investor a současně vlastník pozemku na Balabence chce se svými sousedy rozvíjet co nejlepší vztahy a věří, že podobné úmysly mají i všichni ostatní," říká Polák. Podle něj Skanska s obyvateli pravidelně komunikuje. "Součástí projektu je i vysazení stromů a keřů v hodnotě přes půl miliónu korun," argumentuje Polák.

Obyvatelé však podle Steinera firmě nevěří. "Skanska má v Praze špatnou pověst. Příkladem je výstavba obytného centra Terasy Červený vrch v Praze 6." Obyvatelé byli podle Steinera celé měsíce vystaveni hluku a nedodržování pracovní doby, do oken jim celou noc svítily reflektory.

Hlavním důvodem odvolání na MMR je ovšem podle Ivo Steinera fakt, že projektu chybí studie posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) a nedořešená dopravní situace. Nová stavba podle něj zvýší dopravní zátěž už tak velmi frekventované oblasti, protože projekt počítá s vybudováním podzemních garáží.

Podle sdužení Obrana parku Balabenka se investor snaží ovlivnit názor místních obyvatel ekonomicky. "Skanska nabídla majitelům domů investice na opravy jejich domů. Za to mají podepsat, že nebudou vznášet žádné připomínky proti projektu," říká Ivo Steiner. Podle Martina Skalského z Centra pro podporu občanů ekologické organizace Děti Země by takové jednání bylo nekorektní. "Dalo by se říci, že ta firma nabízí lidem peníze za to, že se vzdají svých práv účastníků správního řízení. Přinejmenším je to neetické," dodává Skalský. Skanska Property CZ ale podobné jednání popírá. Podle Radka Poláka firma v současné době obyvatelům nic nenabízí, protože "zjišťuje, jaké jsou připomínky jednotlivých družstevníků z ulice Na Rozcestí."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist