https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-rozsireni-horovicke-skladky-bude-rozhodovat-krajsky-urad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O rozšíření hořovické skládky bude rozhodovat krajský úřad

24.4.2019 00:09 | HOŘOVICE (ČTK)
O plánovaném rozšíření skládky v Hořovicích na Berounsku bude rozhodovat krajský úřad. Hořovický stavební úřad vydal na takzvanou čtvrtou etapu stavební povolení, odvolala se však proti němu jedna fyzická osoba, uvedl starosta Jiří Peřina (ČSSD). Totéž potvrdila firma AVE CZ odpadové hospodářství, která skládku provozuje. Stav skládky Hrádek budí mezi Hořovickými vášně, kvůli průsakům vznikla i protestní petice. Kritici se obávají nepříznivých ekologických dopadů.
 

Podle opozičního zastupitele za ANO Petra Karbana by průsaky neměly vůbec vzniknout, případně je měl hned zjistit provozovatel, a ne až po letech veřejnost. "Existují předpisy, které zjevně nebyly dodržovány," míní zastupitelka za ODS Eva Kaufmanová. Věra Veverková (ANO) uvedla, že na problémy se poukázalo až díky petici. Průsaky podle ní Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) označila za skládkovou vodu, která obsahuje karcinogenní prvky, i když ne přímo v rozsahu ohrožujícím životy lidí. "Vedení města velmi málo kontrolovalo svůj majetek, kterým pozemek i vlastní skládka jsou," kritizuje radnici Veverková.

Peřina namítl, že radnice dosud neobdržela žádnou oficiální informaci o jakýchkoliv průsacích. Poukázal na to, že firma AVE podle pokynů ČIŽP v okolí skládky vybudovala několik kontrolních šachet a hloubkových vrtů, z nichž jsou odebírány vzorky vody. "O žádné kontaminaci těchto vzorků město za uplynulé více než tři měsíce informace také nemá," dodal. Podle něj je třeba počkat na stanovisko ČIŽP.

"Situaci kolem možných průsaků podzemních vod řešíme ve spolupráci s ČIŽP, městem Hořovice a akreditovanou společností, kterou vybrala inspekce. Tato společnost odebrala vzorky podzemních vod. Nyní čekáme na výsledky rozborů," sdělila mluvčí AVE Pavla Ivácková.

Podle Veverkové jsou místní lidé ve spojení s inspekcí, která je ujistila, že problém řeší odborníci. "Na nich bych nechala jako laik kvalifikované řešení s plnou zodpovědností a vírou, že se náprava podaří zjednat," uvedla. Podle Jaroslava Ortmana (Za Nestraníky) je nutný ekologický rozbor a v případě velkého množství arzenu bude třeba skládku sanovat. "Skládka nejde nafukovat do nekonečna," upozornil Ortman.

Veverková s rozšířením skládky souhlasí, ale upřednostňuje ukládání odpadu jen z Hořovic a spádových obcí. Karban by s další etapou souhlasil jen za předpokladu, že bude na skládce končit pouze odpad z regionu. "Jsem zásadně proti rozšíření skládky. A úplně nejraději bych byla, aby se mohlo skládkovat pouze pro Hořovice a okolí," uvedla Kaufmanová.

Také zastupitel Ján Rogos (ANO) míní, že skládka by měla sloužit obcím z regionu, a ne velkým městům, jako je například Plzeň. S rozšířením souhlasí za předpokladu, že bude smluvně zajištěno dodržování provozního řádu skládky a nebude překračován stanovený limit 35.000 tun odpadu ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist