https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-specialni-znacku-pro-ekologicke-vozy-zatim-zazadalo-788-ridicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O speciální značku pro ekologické vozy zatím zažádalo 788 řidičů

2.5.2019 00:15 (ČTK)
O novou registrační značku pro ekologická vozidla v prvním měsíci jejich vydávání zažádalo v celé České republice 788 motoristů. / Ilustrační foto
O novou registrační značku pro ekologická vozidla v prvním měsíci jejich vydávání zažádalo v celé České republice 788 motoristů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O novou registrační značku pro ekologická vozidla v prvním měsíci jejich vydávání zažádalo v celé České republice 788 motoristů. Největší zájem o speciální značku je v Praze, následují další velká města. Sdělila to mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Podle ministerstva dosud nenastal při vydávání značek žádný problém.
 

Dopravní úřady začaly speciální registrační značky pro ekologické vozy vydávat od 1. dubna. V registru vozidel o ně mohou žádat majitelé aut na elektrický, hybridní (kdy hodnota emisí CO2 je nejvýše 50g/km) nebo vodíkový pohon. Značky mají podle ministerstva usnadnit využívání některých výhod pro ekologické vozy.

"Při vydávání registračních značek pro elektrická vozidla ministerstvo dopravy provádělo podrobný monitoring aplikace, sledovalo dění na registračních místech a nebyl zaznamenán žádný problém," uvedla Rezková.

Podle statistik ministerstva bylo nejvíce žádostí podáno v hlavním městě, kde úřady registrovaly 218 žádostí. Zájem v řádu několika desítek žádostí evidovaly také úřady v Brně, Ostravě a Plzni. Nejméně motoristů naopak zažádalo o značku v Karlovarském kraji, kde jich úřady napočítaly dohromady za všechny okresy 16.

Hlavním cílem speciálních registračních značek je odlišit ekologická auta od ostatních. To by mělo umožnit efektivnější využívání opatření pro tyto vozy. Týká se to zejména bezplatného parkování v placených zónách některých měst. Do budoucna by je stát chtěl využívat například i pokud jde o jízdní pruhy pro tato auta.

Praha například elektromobily zvýhodňuje při parkování. Ty, které jsou osazeny značkou elektrického vozidla, jsou považovány za auta s platným parkovacím oprávněním. Jejich majitelé a provozovatelé tedy nemusí žádat magistrát o vystavení či prodloužení zvýhodněného parkovacího oprávnění a platit stokorunový manipulační poplatek. Pokud elektromobil značku nemá, pro majitele platí stejné podmínky jako dosud. Rezidenti vlastnící benzinové auto či diesel hradí ročně 1200 korun.

Vydání registrační značky je bezplatné, majitelé je ale dostanou pouze na vyžádání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist