https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-spusteni-temelina-rozhodne-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O spuštění Temelína rozhodne vláda

9.9.2001 16:17 | PRAHA (ČIA)
O takzvané nulové variantě se hovoří v rezoluci Evropského parlamentu, kterou Česká republika (ČR) obdržela v uplynulém týdnu. Tato nulová varianta by znamenala odstavení Jaderné elektrárny Temelín v případě potíží. Informoval o tom publicistický pořad TV NOVA Sedmička.
 

Místopředseda vlády Vladimír Špidla k tomuto tématu uvedl, že ve zprávě se kromě Temelína hovoří i o tom, že v ČR je zajištěna ústavní stabilita, jsou dodržována demokratická pravidla a ČR tím nadále plní Kodaňská kritéria. Ve zprávě je dále uvedeno, že ČR může být považována za zemi s fungující tržní ekonomikou a bude možné, aby ve střední perspektivě odolala konkurenčnímu tlaku v Evropské unii (EU), což Špidla považuje za vysoké hodnocení. Co se týče Temelína, jedná se podle Špidly o pouhé konstatování, že by se za určitých okolností dalo uvažovat o nulové variantě, není však specifikováno, za jakých okolností by mělo být k nulové variantě přikročeno. Česká vláda s nulovou variantou souhlasí a je toho názoru, že Temelín má být spuštěn v okamžiku, kdy to bude zcela bezpečné.

Předseda Senátu Petr Pithart se rovněž domnívá, že rezoluce je velmi dobrým hodnocením ČR. Pokud jde o Temelín, hovoří rezoluce o tom, že musí být vzata v úvahu i nulová varianta, čímž se myslí eventuální zastavení Temelína. Tuto možnost podle Pitharta vyloučit nelze a je třeba ji také vzít v úvahu. Pithart je podle svých slov již od roku 1992 přesvědčen, že ČR tuto elektrárnu nepotřebuje. Na závěr tohoto tématu se oba zúčastnění shodli, že o spuštění či odstavení Temelína by měla jednoznačně rozhodnout česká vláda.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist