https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-stastnych-navratech-zvirat-ze-zachrannych-stanic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O šťastných návratech zvířat ze záchranných stanic

3.9.2017 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Více než 12 000 zvířecích pacientů již v letošním roce prošlo rukama pracovníků záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Šťastné návraty potkalo několik jedinců, o které se v posledních dnech starala záchranná stanice v Jaroměři. / Na obrázku je David Číp ze záchranné stanice Jaroměř při vypouštění orla Matěje.
Více než 12 000 zvířecích pacientů již v letošním roce prošlo rukama pracovníků záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Šťastné návraty potkalo několik jedinců, o které se v posledních dnech starala záchranná stanice v Jaroměři. / Na obrázku je David Číp ze záchranné stanice Jaroměř při vypouštění orla Matěje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Záchranná stanice Jaroměř
Více než 12 000 zvířecích pacientů již v letošním roce prošlo rukama pracovníků záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Cílem záchranných stanic je, aby se co nejvíce zvířat vrátilo v plné síle zpět na svobodu. Informoval o tom Český svaz ochránců přírody.
 

Šťastné návraty potkalo několik jedinců, o které se v posledních dnech starala záchranná stanice v Jaroměři. “V srpnu byl v Jaroměři vypuštěn zvláště chráněný druh - kulíšek nejmenší, který byl do stanice přijat před dvěma měsíci z Kocléřova v okrese Trutnov po nárazu do auta. Pracovníci stanice u něj léčili oteklé oko a pohmožděný zobák,“ sděluje David Číp ze záchranné stanice Jaroměř. Nyní se již tato zhruba 16 cm veliká sovička zapojila opět do života a třeba tak v příštím roce přispěje k navýšení populace tohoto silně ohroženého ptáka.

“Dalším šťastlivcem, který po rehabilitaci opustil brány záchranné stanice, bylo loňské mládě čápa černého, které bylo nalezeno vysílené hlady zamotané do vlasce,“ říká David Číp.

Štíhlý dravec s vynikající schopností manévrovat - krahujec obecný - neměl zrovna dobrý den, když narazil do prosklené plochy. Byl neschopen dalšího letu, a tak byl přijat do záchranné stanice, kde ho dali dokupy a rovněž se již také opět navrátil do přírody.

Nejčastějšími pacienty v záchranných stanicích jsou podle Davida Čípa poštolky obecné. Z Jaroměře jich vypustili rovnou celou skupinu. Jelikož jsou to dravci, kteří často hnízdí ve městech, bývá příčinou jejich handicapu střet s civilizací. Jedna z mladých poštolek byla chycena kočkou, ostatní byly po opuštění hnízda ohrožovány dopravou.

Více informací o záchranné stanici Jaroměř naleznete na webu.

Našli jste raněné zvíře ve volné přírodě? Pomoc najdete v Národní síti záchranných stanic. Kliknete-li na mapu v místech, kde se nacházíte, objeví se Vám kontakt na nejbližší stanici. Většina záchranných stanic je k zastižení každodenně od 8:00 – 20:00. Pokud si opravdu nevíte rady, volejte centrální dispečink záchranných stanic tel.: 774 155 155.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist