https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-titul-alej-roku-2015-se-uchazi-i-kacenim-ohrozena-stromoradi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O titul Alej roku 2015 se uchází i kácením ohrožená stromořadí

20.10.2015 01:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Aleje jsou podle jejích slov typickou součástí naší krajiny a organizátory soutěže těší, že je lidé mají rádi, všímají si jejich krásy a pokud jsou aleje v ohrožení, snaží se je zachránit
Aleje jsou podle jejích slov typickou součástí naší krajiny a organizátory soutěže těší, že je lidé mají rádi, všímají si jejich krásy a pokud jsou aleje v ohrožení, snaží se je zachránit
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | alejroku.cz
Každá má svůj příběh, některé ohrožují plány na jejich kácení. Teď na podzim oděny do barevného hávu jsou možná nejkrásnější. Řeč je o stromořadích, které aspirují na titul Alej roku 2015. Celkem nadšenci nominovali do ankety 65 alejí, svoji zástupkyni má každý z českých i moravských krajů.
 

O vítězce rozhodne hlasování na webové stránce alejroku.cz, kde jsou také popisy, fotografie a mapa přihlášených stromořadí. Hlasy mohou lidé posílat až do 15. listopadu. Vyhlašovat se budou i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích, uvedli organizátoři soutěže.

Titul by podle nich měla získat alej, která je podle hlasujících nejen nejkrásnější, ale má i nejsilnější příběh doplněný o nejhezčí fotky. „Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanité aleje. Mezi nominovanými najdeme aleje okolo silnic, aleje lemující stezky k hradům a zámkům, aleje staleté i čerstvě vysázené. Děkujeme lidem, že si stromořadí všímají, chrání je a dokonce vysazují nová. Jsou totiž důležitá jak pro člověka, tak pro přírodu samotnou,“ upozorňuje vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

Aleje jsou podle jejích slov typickou součástí naší krajiny a organizátory soutěže těší, že je lidé mají rádi, všímají si jejich krásy a pokud jsou aleje v ohrožení, snaží se je zachránit. „I takových nominací několik máme, konkrétně z Jihomoravského a Libereckého kraje. Lidé si čím dál více uvědomují, že rostoucí stromy jsou pro lidi i samotnou přírodu extrémně důležité. Zejména v letošním parném létě se do alejí chodili před sluncem ukrývat výletníci i zvířata, ve městech pak stromy nabízely přírodní klimatizaci a jejich okolí nebylo tak přehřáté jako masy betonu všude kolem,“ dodává k významu alejí Klemensová.

„Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránit neumí, což mě přimělo, abychom jim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,“ dodává ředitelka generálního partnera ankety Alej roku Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které je zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. Partnerem soutěže je společnost Y-Soft.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech, kterou podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: ve zcela novém průvodci Cesty k moravským alejím, ale i starších publikacích Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist