https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-udrzitelnem-rozvoji-se-bude-jednat-v-bukuresti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O udržitelném rozvoji se bude jednat v Bukurešti

23.5.2001 15:13 | BUKUREŠŤ/PRAHA (EkoList)
Rumunské hlavní město bude na konci června tohoto roku hostit regionální konferenci pro zástupce střední a východní Evropy. Konference by měla zhodnotit aktuální pozici zemí střední a východní Evropy v oblasti aplikace Agendy 21 a trvale udržitelného rozvoje před nadcházejícím Summitem trvale udržitelného rozvoje v září 2002 v jihoafrickém Johannesburgu.
 

Logo Summitu Země 2002Summit trvale udržitelného rozvoje v Johannesburgu, takzvaná Konference Rio+10, navazuje na Summit Země, který se v roce 1992 uskutečnil v brazilském Rio de Janeiru. Před Johannesburgem ale mají jednotlivé země a regiony uspořádat své národní a regionální konference, které v první řadě definují, kam až daný region za uplynulých deset let dospěl v aplikaci Agendy 21 (soubor aktivit vedoucí k udržitelnému rozvoji, přijatý na Summitu Země v roce 1992) a kde vidí největší problémy, které udržitelnosti rozvoje stojí v cestě.

"V Johannesburgu se bude hovořit zejména o boji proti klimatickým změnám, schopnosti zajistit dostatek zdravých a nezávadných potravin a pitné vody a zejména o otevření emancipované občanské společnosti, založené na demokratických principech," říká Calin Georgescu z rumunského Národního centra pro udržitelný rozvoj (NCSD), které červnovou regionální konferenci organizuje.

Georgescu počítá s tím, že se konference, kterou bude zahajovat rumunský prezident Ion Iliescu, zúčastní zástupci všech zemí regionu střední a východní Evropy. Na otázku, zda do Bukurešti pojede i oficiální česká delegace a jaké bude její složení, nám na českém ministerstvu životního prostředí zatím nedokázali odpovědět.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist