https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-vikendu-probehl-desaty-biojarmark-ekofarem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O víkendu proběhl desátý Biojarmark ekofarem

22.9.2003 15:54 | PRAHA (EkoList)
O tomto víkendu mohli návštěvníci jubilejního 10. Biojarmarku ekofarem poznat ekologicky hospodařící sedláky nejen prostřednictvím anonymně prodávaných biopotravin, ale z očí do očí, prodiskutovat s farmáři nejvhodnější způsoby přípravy i třeba uskladnění jejich produktů, nebo navázat kontakty jak kvůli odběru kvalitnějších potravin přímo ze dvora, tak kvůli rekreačnímu pobytu na statku.
 

Biojarmark se konal v pátek 19. září. od 14 hodin do 21 hodiny a v sobotu pak od 9 do 14 hodin v solárním pavilonu v Praze na Barrandově. Představila se zde řada ekologických zemědělců ze všech koutů republiky s nabídkou nejrůznějších druhů bioproduktů.

Nejvíce prodejců biopotravin nabízelo pečivo a nejrůznější koláče. Návštěvníci mohli ochutnat i zakoupit nepřeberné množství zeleniny včetně brambor, produkty z kozího i kravského mléka, dále pak čerstvé i sušené ovoce, ochutnat těstoviny Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, minutky z vepřového masa od Josefa Sklenáře ze Sasova u Jihlavy, nebo například zakousnout skopové a kůzlečí na rožni, které přímo na místě připravovali Tůmovi z Dědova u Teplic nad Metují. K dostání bylo i něco k uhasení žízně, jako medovina, víno, čaje nebo mléko. Jako každoročně doplnila nabídku bioproduktů i přírodní kosmetika.

Ekologické zemědělství je systém hospodaření, který je šetrný k životnímu prostředí, nevnáší do agroekosystému syntetické chemické látky, vylučuje týrání zvířat nepřirozenými způsoby chovu a dbá také na šetrné zpracování svých produktů. Potraviny pocházející z tohoto systému se nazývají biopotraviny a nesou ochrannou známku BIO. Ekologičtí zemědělci se zříkají používání průmyslových hnojiv, syntetických pesticidů a genově manipulovaných organismů.

První pražský biojarmark se konal v roce 1994 rovněž na barrandovských Terasách. Tehdy většina ekologických zemědělců působila hlavně na Moravě. Letošní desátý ročník se konal pod záštitou Ligy Ekologických Alternativ a Heinrich Böll Stiftung, za podpory několika mediálních partnerů.

Brambory a dýně PRO-BIO
Prodej kozích sýrů
Prodávaly se i pohankové palačinky
Na biojarmarku se návštěvníci mohli zásobit teplým oblečením na zimu
Keramické slunečnice a gumoví biomedvídci
Uhasit žízeň mohli návštěvníci medovinou, biomoštem nebo biovíny
K mání byly celozrné vegetariánské burgery restaurace Albio v Praze
Stánky byly jak venku před solárním pavilonem, tak i uvnitř
Vchod do solárního pavilonu Před pavilonem bylo okolo patnácti stánků s bioprodukty
Dýně, brambory a cibule na stánku PRO-BIO
Nabídka biovín ekofarmy Pollau
Nábídka čajů
Trvanlivé placky bez vajec, mléka a tuku
Šetrná přírodní 

kosmetika
Návštěvníci mohli zakoupit čerstvě upečené skopové maso
Desátý biojarmark se konal na pražském Barrandově o tomto víkendu. Návštěvníci mohli ochutnat a zakoupit mnoho druhů biopotravin.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist