https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-vyplaceni-nahrad-lesnimu-druzstvu-obci-rozhodne-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O vyplacení náhrad Lesnímu družstvu obcí rozhodne soud

3.7.2001 20:09 | PŘIBYSLAV (ČIA)
Vyplácení náhrad za hospodářské ztráty požaduje po ministerstvu životního prostředí Lesní družstvo obcí (LDO) se sídlem v Přibyslavi. Jak pro ČIA uvedl ředitel LDO Jiří Svoboda, ztráty jsou způsobené tím, že téměř 700 hektarů půdy, na které družstvo hospodaří, se nachází na území národní přírodní rezervace. S tímto majetkem nemůžou jeho vlastníci svobodně nakládat a podle Svobody tak ztráty družstva za deset let dosáhnou částky 20 milionů korun.
 

Podle Svobody zákon v takovémto případě počítá s možností vyplácení náhrad. Díky tomu, že chybějí prováděcí předpisy, se však ministerstvo této povinnosti vyhýbá. "Chtěli jsme se dohodnout, ale ministerstvo na naše výzvy nereagovalo. Stát si ale musí uvědomit, že když chce na území soukromých vlastníků vyhlašovat omezení, musí mít i prostředky na kompenzace," zdůraznil. Celou záležitost proto LDO předalo soudu. Ten si vyžádal stanoviska obou stran a spor by měl rozhodnout pravděpodobně ještě do konce letošního roku.

Lesní družstvo obcí hospodaří na více než 5600 hektarech lesních pozemků, 100 hektarech rybníků a 30 hektarech ostatních pozemků. Majetek je ve vlastnictví 45 obcí v 711 podílech. Největšími podílníky jsou pak města Přibyslav a Ždírec nad Doubravou. Hlavním předmětem činnosti Lesního družstva je správa lesního majetku. Ten je spravován prostřednictvím tří lesních správ a jednoho specializovaného střediska pro výkup a dopravu dřeva. Součástí společnosti je také středisko dřevovýroby. Mimo péče o nemovitý majetek Lesní družstvo provádí výkon odborné správy lesů a práce a služby pro vlastníky lesů, včetně výkupu a dopravy dřeva. Společnost rovněž nabízí pomoc při vyřízení dotací, při vyčíslení i vymáhání škod na lesních porostech a ostrahu majetku lesní stráží.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist