https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-vystavbe-vetrnych-elektraren-v-horni-rasnici-se-bude-rozhodovat-v-referendu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O výstavbě větrných elektráren v Horní Řasnici se bude rozhodovat v referendu

21.12.2022 00:20 | HORNÍ ŘASNICE (ČTK)
O výstavbě větrných elektráren v Horní Řasnici na Liberecku budou místní rozhodovat v referendu. Návrh na jeho uspořádání podepsalo přes 30 procent právoplatných voličů. Místní referendum se bude konat souběžně s volbou prezidenta 13. a 14. ledna. ČTK o tom za přípravný výbor místního referenda informovala Jolana Bláhová.
 

Společnost W.E.B Větrná energie má v plánu nad údolím s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les postavit devět větrných elektráren o celkovém výkonu 37,6 až 55,8 megawattu (MW). Část místních je ale proti. Mají obavy z přílišné blízkosti elektráren u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren. "Je zde velké procento lidí, které je přesvědčeno, že návrh lze udělat lépe, například v komunitním režimu, s nižším počtem elektráren, s větším ohledem na životní prostředí, život lidí, s vyšším přímým benefitem pro místní občany. Nezanedbatelná část obyvatel nechce další elektrárny vůbec. Neboť i ty stávající v okolí podle nich přinášejí mnoho problémů," uvedla Bláhová.

Společnost W.E.B Větrná energie obce z Frýdlantska oslovila už před třemi lety. Tehdy v anketách obyvatelé všech tří obcí její záměr podpořili. Podle Bláhové jim ale tehdy firma prezentovala projekt s elektrárnami o menším výkonu. "Anketní otázka ani nezohledňovala celkový počet elektráren v rámci celého větrného parku, a tím také jeho kumulativní dopad a vliv na zdejší krajinu a životy místních lidí," dodala.

Společnost W.E.B Větrná energie za odporem vůči svému projektu vidí nabídku konkurence. "Ačkoliv jsme roky aktivně komunikovali svůj záměr, v létě se objevilo pár jednotlivců, kteří se snaží místní přesvědčit o zrušení spolupráce s námi. Otázky vzbuzuje fakt, že odpůrcům jde o zastavení právě našeho projektu. Větrníky od jiného investora by jim nevadily. Konkurenční nabídka přitom existuje, od firmy založené letos v květnu, bez historie a zkušeností. Odměny, které slibuje konkurence, jsou ale zcela nereálné," uvedla v tiskové zprávě jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Podle Bláhové to ale není záměrem referenda. "Otázkou v referendu v Horní Řasnici se nesnažíme prioritně zvýhodnit jiný projekt, ale zastavit projekt, který podle nás není pro zdejší prostředí a místní obyvatele přijatelný. A dát lidem čas na to, aby si skutečně získali potřebné objektivní informace. Aby si řekli své priority, adekvátní požadavky a spolupracovali více se svými zastupiteli," dodala.

Projekt výstavby větrného parku je teprve na začátku, v procesu posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Pro výstavbu bude nutná i změna územního plánu. Lužová už dříve pro ČTK uvedla, že větrný park by chtěli začít stavět v letech 2024 až 2025. Firma chce postavit 166 metrů vysoké věže s průměrem rotoru 150 metrů. Vrtule tak budou dosahovat až do výšky 241 metrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist