https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o2-zacala-testovat-rizeni-svozu-odpadku-pres-mobilni-sit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O2 začala testovat řízení svozu odpadků přes mobilní síť

30.8.2016 10:52 | PRAHA (ČTK)
Telekomunikační firma O2 začala testovat službu řízení odpadového hospodářství prostřednictvím mobilní sítě. Pomocí detektorů získává informace o zaplnění kontejnerů na tříděný odpad a podle toho umožňuje optimalizaci jejich svozu, uvedli zástupci dceřiné firmy O2 IT Services.
 

Do zkušebního provozu služby Odpady se zapojily středočeský Kolín a svozová společnost AVE, které budou od září do února příštího roku celé řešení testovat. Do projektu bude v první fázi zapojeno 330 kontejnerů, které budou vybaveny pasivními samolepkami pro ruční odečty zaplněnosti, ale i ultrazvukovými senzory. Obyvatelé Kolína budou moci na webových stránkách města sledovat aktuální stav zaplněnosti kontejnerů ve městě, a podle toho si vybrat, kam vytříděný odpad donést.

Každý kontejner je opatřen buď ultrazvukovými senzory nebo speciální samolepkou s NFC čipem a QR kódem. Tyto detektory informují o míře zaplnění kontejneru, prostřednictvím datové sítě nebo prostřednictvím odečtů přes mobilní aplikaci. Systém dále vyhodnocuje frekvenci, s jakou je daný kontejner využíván, poskytuje cenné informace o tom, jak se v konkrétních částech města třídí odpad, a dokáže hlásit i případné poruchy na kontejnerech.

Pořizovací cena pro desetitisícové město začíná na 95.000 Kč a měsíční paušál pak na 9000 Kč. Ceny záleží mimo jiné na počtu a typu senzorů v kontejnerech.

Služba Odpady zapadá do konceptu tzv. Smart City, který funguje v řadě evropských měst, například v Barceloně. Podobné systémy v zahraničí dokážou zvýšit produkci tříděného odpadu přibližně o desetinu. Městům zároveň klesají náklady na svoz o 30 až 50 procent.

"Svozové firmy i města mohou díky naší službě optimalizovat své svozové trasy podle zaplněnosti kontejnerů, snížit hluk i emise CO2 ve městech a zredukovat své provozní náklady. Získávají tak přehled o tom, kde a jak se odpad třídí. Občané se navíc mohou přímo na webu města podívat na to, jak je který kontejner zaplněný, a podle toho si vybrat, kam tříděný odpad odvezou," doplnil jednatel O2 IT Services Václav Provazník.

V současnosti se v Česku recykluje 21 procent odpadu a 56 procent odpadu končí na skládkách. Do roku 2024 by měly skládky v Česku zcela zmizet.

Služba Odpady zapadá do konceptu tzv. Smart City, který funguje v řadě evropských měst, například v Barceloně. Podobné systémy v zahraničí dokážou zvýšit produkci tříděného odpadu přibližně o desetinu. Městům zároveň klesají náklady na svoz o 30 až 50 procent. O2 vedle toho v rámci tzv. internetu věcí chystá například aplikaci pro parkování nebo řízení městského osvětlení na dálku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist