https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obama-a-dicaprio-spolu-vystoupili-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obama a DiCaprio spolu vystoupili proti klimatickým změnám

4.10.2016 18:30 (ČTK)
Podle Obamy by měl energetický pokrok být soustavný a ne otázkou čekání na revoluční změny v technologiích
Podle Obamy by měl energetický pokrok být soustavný a ne otázkou čekání na revoluční změny v technologiích
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americký prezident Barack Obama a herec Leonardo DiCaprio spojili své síly v boji proti globálním klimatickým změnám. Shodují se v tom, že není času nazbyt a že je třeba zastavit neustále stoupající rtuť světového teploměru. "Opravdu bojujeme s časem," řekl podle agentury AFP Obama, pro kterého se během osmi let v prezidentském křesle stal boj proti změně klimatu jednou z hlavních priorit.
 

Obama a DiCaprio se setkali před Bílým domem v pondělí večer v rámci hudebního a technologického festivalu. Jejich setkaní se uskutečnilo v návaznosti na pařížskou dohodu, která má za cíl snížit globální emise skleníkových plynů. Tématem byl i nový dokument o globálním oteplováni Before the Flood (Před povodní), ve kterém má DiCaprio hlavní roli. Ve snímku se objevují známé tváře, jakými jsou třeba Obama nebo papež František.

Navzdory všudypřítomné vyostřené prezidentské kampani, která otřásá Amerikou, nepadla v pondělí o prezidentských kandidátech ani zmínka. Nicméně DiCaprio před publikem uvedl, že premiéra filmu je načasovaná tak, aby byla před volbami. Herec, který podporuje demokratku Hillary Clintonovou, zároveň naznačil svůj názor na jejího republikánského soupeře Donalda Trumpa, který v minulosti veřejně vyjádřil pochyby ohledně existence klimatických změn. "Pokud nevěříte globální změně klimatu, tak nevěříte faktům a vědě a neměl byste zastávat veřejnou funkci," řekl DiCaprio.

Stejně tak i Obama věří, že světoví lídři by v této záležitosti měli zaujmout pevná a jasná stanoviska. Zdůraznil, že situace je vážná a že rychlé reformy, které by pomohly zabránit devastujícím následkům klimatických změn, jsou nezbytné. "Klimatické změny jsou těžko řešitelným politickým problémem, a tudíž tématem, kterému se politici často vyhýbají," uvedl Obama.

Americký prezident také vyzval k zamezení příliš pompézního přístupu k ochraně životního prostředí. Uvedl, že ne všichni si mohou dovolit nízkoemisní automobily, jakými jsou například hybridní Prius od Toyoty nebo elektromobily od Tesly.

Podle Obamy by měl energetický pokrok být soustavný a ne otázkou čekání na revoluční změny v technologiích. "Kdybychom na tom s energetickou účinností byli jako Japonsko, tak bychom mohli snížit naši energetickou spotřebu o 20 procent," řekl Obama. Obamův plán na snížení amerických emisí skleníkových plynů pocházejících z elektráren je však podle kritiků kontroverzní, neboť je příliš drahý a zvedne nezaměstnanost.

Obama je jedním z hlavních architektů pařížské dohody o klimatu, která má v blízké době vstoupit v platnost. Dohodu již ratifikovaly USA, Čína a Indie, které patří mezi země s největšími emisemi skleníkových plynů. Dnes ji schválil Evropský parlament. Dohoda oficiálně vstoupí v platnost, až jí ratifikuje nejméně 55 států, které společně produkují 55 procent globálních emisí skleníkových plynů. "Myslím, že dohoda vstoupí v platnost v nadcházejících týdnech, což je dříve, než jsme předpokládali," řekl Obama.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist