https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obama-spoluprace-usa-a-ciny-je-pri-ochrane-klimatu-klicova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obama: Spolupráce USA a Číny je při ochraně klimatu klíčová

30.11.2015 11:55 | PAŘÍŽ (ČTK)
Čína vypouští do ovzduší asi 30 procent celkových emisí skleníkových plynů, USA asi 16 procent
Čína vypouští do ovzduší asi 30 procent celkových emisí skleníkových plynů, USA asi 16 procent
Foto | Hight Contrast / Wikimedia Commons
Spolupráce Spojených států a Číny je ve snaze zpomalit globální oteplování planety klíčová a oba státy proto navzdory rozporům v jiných oblastech musí najít společnou řeč ohledně snižování emisí. Po dnešním setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na okraj klimatického summitu v Paříži to řekl americký prezident Barack Obama. Podle něj musí Washington a Peking svými závazky stát v čele dalších 180 zemí, které začaly ve Francii jednat o dohodě o snižování emisí, která nahradí Kjótský protokol.
 

"Naše vedoucí pozice v této věci je naprosto nezbytná," řekl Obama v souvislosti s bojem s klimatickými změnami. Americký prezident ale zároveň nezastíral, že v řadě oblastí mají Čína a Spojené státy naprosto odlišné názory. Připomněl mimo jiné otázku kybernetické bezpečnosti a počítačové útoky, z nichž USA obviňují čínské hackery, nebo spory kolem Jihočínského moře, kde si Peking navzdory opozici řady asijských států nárokuje některá území.

Čínský prezident zase během setkání řekl, že spolupráce Spojených států a Číny je nyní ještě důležitější tváří v tváří některým globálním hrozbám. "Světové hospodářství se zotavuje pomalu, terorismus je na vzestupu, a změny klimatu jsou obrovskou výzvou. V mezinárodních věcech je více nestability a nejistoty," uvedl Si Ťin-pching.

Čína vypouští do ovzduší asi 30 procent celkových emisí skleníkových plynů, USA asi 16 procent. Ani jedna z těchto zemí se nepřipojila ke Kjótskému protokolu podepsanému v roce 1997.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist