https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obcane-vyjadrili-svuj-nesouhlas-s-novou-letistni-drahou-v-ruzyni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Občané vyjádřili svůj nesouhlas s novou letištní dráhou v Ruzyni

10.11.2004 16:19 | PRAHA (EkoList)
Svůj nesouhlas s výstavbou nové letištní dráhy v Ruzyni vyjádřili 5. a 6. listopadu v referendu občané pražských městských částí Nebušice a Přední Kopanina. Iniciátoři referenda předpokládají, že k jejich aktivnímu protestu se postupně přidají i další obce ohrožené rozšířením letiště.
 

Referenda v městské části Nebušice se zúčastnilo 54 % voličů, z toho 95 %, tj. 872 obyvatel, se vyslovilo proti výstavbě dráhy. V městské části Přední Kopanina přišlo k referendu 60 % voličů a proti dráze se vyslovilo 198 z nich, tedy 80 %.

Podle Občanského sdružení Pro Nebušice by nová letištní dráha zatížila lokalitu poblíž obou obcí nadměrným hlukem a zasáhla by do rekreačního areálu Divoká Šárka. Podle sdružení je rozšiřování ruzyňského letiště směrem k centru města v rozporu s moderními světovými trendy – nová dráha by přiblížila letiště směrem k centrální části města přibližně o 1,5 km. Neúměrný nárůst kapacity letiště je také v rozporu se strategickými dokumenty města, dodávají ve své zprávě.

Občanské sdružení pro Nebušice považuje výsledek referenda za jasný signál k zahájení dlouhodobé kampaně proti výstavbě dráhy. Jedním z prvních kroků bude snaha zabránit změně územního plánu hl. m. Prahy, která má umožnit začít stavět tzv. paralelní dráhu již před rokem 2010.

Sdružení také navázalo kontakty se zahraničními organizacemi, které mají zkušenosti v této oblasti, a na přelomu listopadu a prosince se zúčastní mezinárodní konference Asociace Aviation Environment o rozvoji letišť, letecké dopravě a klimatických změnách.

Občané vyzývají investora i odpovědné státní orgány k otevřené komunikaci a odkazují na Aarhuskou úmluvu, kterou je Česká republika vázána.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist