https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obcanske-poradny-spustily-server-o-pristupu-k-informacim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Občanské poradny spustily server o přístupu k informacím

28.11.2001 16:57 | PRAHA (ČIA)
Informace o možnostech svobodného přístupu k informacím, kterými disponují úřady a další orgány státní správy, dnes začaly nabízet nové internetové stránky Asociace občanských poraden ČR (AOP) na adrese www.obcanske-poradny.cz/106/. Pro ČIA to uvedla ředitelka koordinačního centra AOP Petra Fancová.
 

Text se snaží prakticky vysvětlit občanská práva, určuje informace, které povinné orgány musí nebo naopak nesmí poskytnou, rozebírá otázku úhrad za vyhledání informací a jeho součástí je také znění zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. "Naši poradci pak mohou občanům poskytnout praktickou pomoc v konkrétních případech," řekla P. Francová.

Spuštění stránky je součástí projektu, na kterém AOP spolupracuje s Otevřenou společností. Ta provozuje server www.ostosest.cz, který se týká aplikace zákona o svobodném přístupu k informacím. "Smyslem projektu je, aby to, co zákon umožňuje, uměli občané smysluplně využívat, aby žádost o poskytnutí informace nebyla ani pro občana ani pro úředníka ničím exotickým", uvedla koordinátorka projektu Otevřené společnosti J. Prokopová.

AOP sdružuje 14 občanských poraden v tuzemsku. Otevřená společnost, o.p.s, se zaměřuje na posilování angažovanosti občana ve společnosti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist