https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obcanske-pravni-hlidky-demonstrace-v-poradku-na-hranicich-problemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Občanské právní hlídky: demonstrace v pořádku, na hranicích problémy

23.9.2000 20:00 | PRAHA (EkoList)
Občanské právní hlídky (OPH) v modrých vestičkách dnes začaly monitorovat průběh demonstrací. Na tiskové konferenci dnes zástupci OPH oznámili, že demonstrace zatím probíhají bezkonfliktně a nedochází k vážnému porušování zákona ze strany policistů ani demonstrantů. Méně uspokojivý je pro OPH stav na hranicích. Příliš mnoho lidí dostává označení "nežádoucí".
 

Zvláštní status OPH dovoluje hlídkám poskytovat právní pomoc zadrženým či jinak postiženým demonstrantům, především cizincům. Pro ně také OPH vydaly cizojazyčné letáky informující o právech demonstrantů a policistů. Množící se případy zabránění přechodu hranic "nesympatickým" znamenají porušení dohod mezi Policií ČR a OPH. "Pokud není cizinec již v evidenci nežádoucích osob, je policie povinna mu vstup do země odepřít jen tehdy, bude-li důvodné podezření, že cizinec jde vyvolávat násilí, ne však při podezření, že jde legitimně demonstrovat," říká Marek Veselý z tiskového oddělení OPH. Největší zádrhel však působí okolnost, že policie není povinna oznámit konkrétní důvody nevpuštění či vyhoštění dokonce ani samotnému postiženému. To podle Veselého velice ztěžuje práci OPH.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist