https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-a-kraje-mohou-cerpat-500-milionu-korun-na-regeneraci-brownfieldu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce a kraje mohou čerpat 500 milionů korun na regeneraci brownfieldů Aktualizováno

22.3.2022 11:03 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V novém dotačním programu je pro obce a kraje připraveno 500 milionů korun na regeneraci zanedbaných budov a areálů pro účely podnikání a na snížení energetické náročnosti budov. Předběžné žádostí o podporu přijímá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Peníze půjdou z Národního plánu obnovy.
 
MPO v lednu oznámilo, že v únoru, nejpozději v březnu, vyhlásí pro obce a kraje výzvu, ve které budou moci žádat o dotace na obnovu brownfieldů. Nyní spustilo příjem předběžných žádostí. Termín vyhlášení výzvy, tedy detailních podmínek, a zahájení příjmu plných žádostí o podporu není stále znám.

Žádat o peníze mohou kraje, obce, města i městské části z celé ČR, které mají na svém území brownfieldy vhodné pro budoucí převažující podnikatelské i částečně nepodnikatelské využití, včetně výstavby obecních bytů. "Regenerace brownfieldů s sebou nese vyšší náklady," upozornil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Z programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití budou mít samosprávy možnost získat podle informací o programu na webu MPO na jeden projekt maximálně deset milionů eur (zhruba 246 milionů Kč). Za peníze mohou obce a kraje v brownfieldech částečně opravit nebo dostavět staré budovy a snížit jejich energetickou náročnost, případně je zbourat a postavit místo nich nové objekty s malými energetickými nároky.

"Podání předběžné žádosti o dotaci je podmínkou pro vznik uznatelných nákladů a pro zahájení fyzické realizace projektu," uvedl Srnka.

Národní plán obnovy schválila minulá vláda loni v květnu, Evropská komise s jeho podobou souhlasila v červenci a ministři financí zemí EU v září. Celkově má Česko v příštích letech dostat z EU až 180 miliard korun. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a projekty mírnící klimatickou změnu. Další peníze mají jít na digitální transformaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

MPO poskytuje dotace na regeneraci brownfieldů a jejich budoucí využití k podnikatelským účelům od roku 2017. Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů byl určen pro obce a města v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji a v dalších hospodářsky problémových regionech. Kraje mohly získat podporu do 60 procent, dotace pro menší obce se pohybovala do 95 procent způsobilých výdajů. Na jeden projekt MPO poskytlo příspěvek nejvýše 60 milionů korun. V předchozích pěti výzvách programu resort vybral 29 projektů, některé už byly dokončeny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist