https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-na-broumovsku-jsou-znepokojene-plany-na-tezbu-v-polsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce na Broumovsku jsou znepokojené plány na těžbu v Polsku

14.1.2016 15:23 | BOŽANOV (ČTK)
Starostové se obávají toho, aby případná těžba nenarušila vodní zdroj v takzvané Polické pánvi a také nepoškodila turistický ruch
Starostové se obávají toho, aby případná těžba nenarušila vodní zdroj v takzvané Polické pánvi a také nepoškodila turistický ruch
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Starostové obcí z Broumovska jsou znepokojeni povolením průzkumu těžby metanu a uranu v sousedním Polsku. Starostové se obávají toho, aby případná těžba nenarušila vodní zdroj v takzvané Polické pánvi a také nepoškodila turistický ruch. ČTK to řekl náchodský starosta a poslanec Jan Birke (ČSSD).
 

Dvě desítky starostů v Božanově na Náchodsku podepsaly petici. "Vznikla také pracovní skupina, ve které jsou zástupci Náchoda, Trutnova, Broumova, Božanova a Police nad Metují, která bude jednat na několika úrovních," řekl Birke. Podle něj komisi čeká jednání s polskou stranou i s českými ministerstvy zahraničí a životního prostředí.

Zástupci pracovní skupiny by se chtěli přes kontakty v Polsku spojit také s těžařskou firmou, která získala povolení k průzkumu. "Chceme je upozornit, jakým způsobem ohrožuje jejich záměr zdroj pitné vody a také cestovní ruch v celém regionu," řekl Birke.

Podle informací starostů polské ministerstvo životního prostředí schválilo firmě Green Energy Polska průzkumné území pro vyhledávání metanu z uhlí. Firma má zájem o široké území, které se táhne od Lubawky přes Walbrzych až k Nové Rudě.

Protesty obcí i lidí na Náchodsku a Trutnovsku vyvolal před lety záměr těžařské firmy Basgas Energie Czech, která původně žádala o povolení průzkumu na území zahrnujícím pět desítek obcí. Ministerstvo životního prostředí v únoru 2014 zastavilo řízení o stanovení průzkumného území pro těžbu břidlicového plynu na Trutnovsku a v části Náchodska. Se žádostí o možnost zkoumat na východě Čech výskyt plynu a ropy neuspěla ani společnost South Oil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist