https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-na-jablonecku-doplaceji-na-dopravu-v-regionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce na Jablonecku doplácejí na dopravu v regionu

15.2.2002 09:48 (ČIA)
Částkou 12 milionů korun přispěje letos Jizerské sdružení obcí na udržení autobusových linek na Jablonecku. Dnes to potvrdil tajemník sdružení Milan Svoboda s tím, že obce za takzvané nadstandardní spoje zaplatí jabloneckému podniku ČSAD částkou 150 až 400 korun na jednoho obyvatele. "Rozhodující je počet obyvatel, náklady a tržby na lince," vysvětlil Svoboda.
 

Jizerské sdružení bylo založeno v roce 1993 s cílem zabránit rušení autobusových spojů do odloučených obcí. Ty neměly peníze na dotování dopravy a místy se ocitaly zcela bez spojení. Jizerské sdružení doplácí na dopravu na principu solidarity.

"Snažíme se, aby bylo co nejvíce linek zařazeno do základní obslužnosti, kterou hradí Okresní úřad Jablonec nad Nisou. Důležité je, aby bylo co nejméně linek zařazeno do nadstandardu, který hradí obce ze svého rozpočtu," řekl Josef Sucharda, starosta Desné v Jizerských horách, která letos uvolnila na dopravu v regionu ze svého rozpočtu 1,45 milionu korun.

Například sousední Tanvald počítá s částkou dva miliony korun a obec Josefův Důl 72 tisíc korun. "Do Josefova Dolu jezdí jeden základní spoj. Přispíváme jen proto, že ctíme princip solidarity," konstatoval starosta Josef Kozlovský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist