https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-na-pribramsku-resi-jak-nalozit-s-uranovymi-haldami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce na Příbramsku řeší, jak naložit s uranovými haldami

15.3.2017 15:06 | PŘÍBRAM (ČTK)
Pohled na haldu u šachty č. 15 Příbram-Brod.
Pohled na haldu u šachty č. 15 Příbram-Brod.
Obce na Příbramsku řeší, zda a jakým způsobem naložit s haldami v bývalém uranovém revíru. Státní podnik Diamo je požádal o vyjádření, zda si přejí odvaly ponechat na místě, nebo dávají přednost jejich odtěžení a přepravě materiálu jinam. Zvážit by měly i to, jakým způsobem to má být provedeno. Novinářům to dnes řekl starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO).
 

"My jako rada jsme k tomu nevydali žádné stanovisko, ale postoupili jsme tyto materiály do zastupitelstva, které se k tomu vyjádří," uvedl Vařeka. Podobně by měly odpovědět Diamu, které je správcem odvalů, ostatní dotčené obce, například Milín, Lešetice, Háje a další.

Podle jedné z variant by se mohl materiál přemístit do okolí šachty číslo 16. "Je to nejvhodnější lokalita, je tam relativně místo, tak nějak tvarově, geologicky je to asi jediné místo, kam by se to vešlo. To místo je tak jako tak ekologicky zatížené, čili tam by se nic nezměnilo," uvedl Vařeka.

Otázkou je, jak tam materiál dopravit. Mohlo by to být pomocí dopravníku po zemi, lanovkou nebo pomocí visutého přepravníku. "Nevedl by po zemi, takže by nerozdělil krajinu, neudělal by v krajině překážky, ale vedl by vzduchem," řekl starosta. Přeprava materiálu má trvat deset až třicet let, pokud by se zpracovával na místě pro potřeby stavebnictví, pak by podle Vařeky mohlo jít až o stovky let.

Lidé na Příbramsku se nedávno bouřili proti plánům firmy Ekototalbau CZ, která chtěla využít hlušinu v areálu šachty číslo 15. Nakonec ale se záměru sešlo. Nesouhlasilo s ním Diamo. Investor výhrady odmítal. Podle něj by se těžba v okolí zásadně neprojevila a snížila by se radonová zátěž.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist