https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-ustecka-odhadly-povodnove-skody-na-osm-miliard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce Ústecka odhadly povodňové škody na osm miliard

25.1.2003 12:43 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Více než 7,978 miliardy korun činí aktuální odhady škod, které způsobily loňské srpnové povodně v obcích Ústeckého kraje. Z veřejné krajské sbírky Povodeň bylo rozděleno téměř 18,3 milionu korun. Zůstatková část 6,7 milionu korun byla ze sbírkového konta převedena do Fondu obnovy kraje, kde bude letos sloužit například k zahlazení lednových povodňových škod, které nebude hradit stát. ČIA o tom informovala mluvčí Ústeckého kraje Romana Konečná.
 

Na krajském Fondu obnovy je v současnosti 180 milionů korun a přes ukončení povodňové sbírky přicházejí další sponzorské peníze. Ústecký kraj dále počítá s podílem na třímiliardové dotaci státu, která má být krajům uvolněna v do konce letošního března.

Peníze z krajské povodňové sbírky byly v loňském roce rozděleny mezi 42 obcí a 640 postižených fyzických osob. Dále bylo mezi obce rozděleno téměř 17 milionů korun ze státní dotace malým obcím a více než 5,8 milionu korun, kterými kraji přispěla Česká spořitelna.

Z rozpočtové kapitoly ministerstva pro místní rozvoj vyplatil Ústecký kraj 9,5 milionu korun 63 fyzickým osobám, které přišly v důsledku povodní o bydlení. Na 32 demolic domů zničených povodní bylo z účelové státní dotace vyplaceno 10,4 milionu korun. V rámci pomoci při zajištění dočasného náhradního ubytování poskytl kraj ze státní dotace 19 obcím téměř 19,5 milionu korun.

V prosinci loňského roku požádal Ústecký kraj ministerstvo pro místní rozvoj o dalších 83 milionů korun pro šest obcí a obdržel zálohu 21 milionů korun. Nevyřešena je dosud žádost poničené hraniční obce Hřensko o dotaci ve výši zhruba pět milionů korun, o které má ministerstvo rozhodnou do konce letošního ledna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist