https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-v-posumavi-kvuli-ulozisti-je-obrovska-rozvojova-nejistota
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce v Pošumaví: Kvůli úložišti je obrovská rozvojová nejistota

17.1.2017 17:00 | CHANOVICE (ČTK)
Lokalita Březový potok, která je nejvíce proti plánované stavbě
Lokalita Březový potok, která je nejvíce proti plánované stavbě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Chanovice
Obce v Pošumaví, které stát už před 15 lety vytipoval jako jednu ze sedmi možných lokalit pro úložiště jaderného odpadu, pociťují dlouhodobě snížený zájem o bydlení i investice v místě. ČTK to řekli Jan Vařička a Petr Klásek, starostové Pačejova a Chanovic, obcí z lokality Březový potok, která je nejvíce proti plánované stavbě. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která má vybrat definitivní místo do roku 2025, jejich názor odmítá a předpokládá, že ceny nemovitostí u stavby spíše porostou.
 

"Nejhorší je, že pro region je to obrovská rozvojová nejistota. Přijdou lidé, kteří u nás chtějí stavět nebo si pořídit dům na rekreaci. Začne se mluvit o úložišti, zmizí a už je nevidíme," řekl Vavřička. Rozvoj regionu stagnuje. Podle Kláska také investoři, kteří by měli zájem zaměstnat lidi, berou případné úložiště jako jedno z kritérií, k němuž při rozhodování o stavbě továrny přihlížejí. K tomu je podle Vavřičky nutné ještě přičíst horší dopravní obslužnost regionu. Lidé pracují hlavně v dřevozpracující firmě Pfeifer Chanovicích a dojíždějí do Horažďovic, Nepomuku, Plzně i Klatov. "Regionu by pomohl větší zaměstnavatel, a proto zveme ministra (průmyslu a obchodu Jana) Mládka, aby nám pomohl přivést sem investora, který by postavil výrobnu a zaměstnal lidi," uvedl Vavřička.

Osídlení obou obcí, které připravují rozvojové lokality, 15 let stagnuje. V každé z nich žije necelých 800 obyvatel. Ale zaplaťpánbůh, že lidé neubývají," uvedl Klásek. Chanovice už dříve připravily 20 parcel a bytový dům. Byty si koupili jen místní, cizí nepřišli i kvůli úložišti.

"Nevidím důvod proč, když úložiště bude v provozu až po roce 2065, a jenom na jedné lokalitě, by to mělo znehodnocovat nemovité majetky," řekl ČTK ředitel SÚRAO Jiří Slovák. Určitou roli může sehrát psychóza. "Po zkušenostech s jadernými zařízeními v Dukovanech, Temelíně i kolem těžby uranu je výsledek takový, že tam, kde je práce a dobré výdělky, tak ceny nemovitostí spíše rostou," dodal. Neobává se ani vystěhovávání lidí. V každé lokalitě o rozloze několik kilometrů čtverečních lze najít takové řešení, které vyloučí necitlivé zásahy.

Dotčené obce dostaly loni a předloni od SÚRAO milionové kompenzace za průzkum lokality. Pokud bude na žádost SÚRAO prodloužen o dva roky, přijdou jim na konto ještě letos a příští rok. "Díky tomu jsou obce schopny zajistit kvalitnější život pro občany i rekreanty," řekl Slovák. Všech šest obcí z lokality Březový potok peníze vrátilo, ale protože jim náleží podle atomového zákona, poslalo jim je SÚRAO zpět. Obce je nečerpají a mají je většinou na speciálních účtech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist