https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-vitaji-podporu-navrhu-zakona-o-np-sumava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce vítají podporu návrhu zákona o NP Šumava

14.7.2001 11:48 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Šumavské obce vesměs vítají, že Poslanecká sněmovna propustila do druhého čtení návrh zákona o Národním parku Šumava předložený poslanci Miroslavem Máčem (ČSSD) a Liborem Ambrozkem (KDU-ČSL). "Je dobře, že prošel alespoň jeden ze dvou poslaneckých návrhů," uvedl starosta Nové Pece Jan Jelen. Důležité podle něj bude, aby dál o zákonu probíhala diskuze mezi zástupci dalších šumavských obcí, vedením národního parku, poslanci a ministerstvem životního prostředí . "Měli bychom se dohodnout na nějakém kompromisním řešení," dodal Jelen.
 

Podle starostky Borových Lad Stanislavy Barantálové je dobře, že poslanci nestáhli oba návrhy. "Zrovna tento týden jsme měli na správě parku spolu s dalšími zástupci obcí jednání a dá se říci, že jsme došli k dohodě až na jeden sporný bod. A to zda obce mají být na území národního parku nebo ne," řekla Barantálová s přesvědčením, že k dohodě nakonec dojde.

"Návrh poslance Máčeho byl podrobnější, co se týče ochrany přírody a podrobněji se zabýval věcmi, které jsme potřebovali ošetřit," uvedla Jaroslava Martanová ze Správy Národního parku Šumava. Podle jejích slov je však otázkou, co se z něj vyvine při druhém a třetím čtení.

Poslanecká sněmovna měla tento týden na programu svého jednání první čtení dvou poslaneckých návrhů zákona o Národním parku Šumava. Zatímco ten "pravicovější" z dílny poslanců Toma Zajíčka (ODS), Jiřího Vlacha (Unie svobody ) a Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který počítal s výrazným omezením rozlohy parku, zákonodárci zamítli, druhý "levicovější", který se více zaměřuje na ochranu přírody, podpořili.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist