https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-z-plzenska-ocekavaji-od-chko-brdy-vice-navstevniku-i-financi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce z Plzeňska očekávají od CHKO Brdy více návštěvníků i financí

4.1.2016 11:33 | STRAŠICE (ČTK)
Celkem zasáhla nová CHKO do katastrálních území 34 obcí (obec Míšov na jihu oblasti bude ležet celá v rezervaci) ve Středočeském a Plzeňském kraji
Celkem zasáhla nová CHKO do katastrálních území 34 obcí (obec Míšov na jihu oblasti bude ležet celá v rezervaci) ve Středočeském a Plzeňském kraji
Foto | Loyal78 / Wikimedia Commons
Obce Plzeňského kraje, které jsou na okraji zrušeného vojenského újezdu Brdy, očekávají od vzniku Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO) zvýšení turistického ruchu i daňových výnosů. Mohlo by to pomoci drobným podnikatelům, řekl ČTK starosta Strašic na Rokycansku Jiří Hahner. Kolem CHKO, která vznikla 1. ledna 2016, je 27 obcí, deset v Plzeňském a zbytek ve Středočeském kraji.
 

"Návštěvnost záleží hlavně na tom, jak jí půjdou naproti jednotlivé obce propagací a vytvářením prostředí a zázemí pro turisty a podnikatele," uvedl Hahner. Podle něj nyní bude cestovní ruch díky CHKO řízený a nebude se stávat, že lidé budou v Brdech potkávat desítky motorkářů. "Máme také možnosti díky naší obecní policii, která bude rozhodně přispívat ke kontrole a ochraně území," řekl.

Na okraji CHKO budou nejméně tři velká záchytná parkoviště, která se připravují. "Podporujeme je, protože území CHKO nebude přístupné pro vjezd vozidel," uvedl vedoucí CHKO Brdy Bohumil Fišer. Zatím se připravuje parkoviště v Obecnici na Příbramsku, ve Strašicích a v Chyníně v jihozápadní části Brd. "Počítáme se dvěma záchytnými parkovišti. První, kam se vejde do 100 aut, bude u muzea, což bude důležité výchozí místo do Brd, kde už je infocentrum," řekl Hahner. Menší bude u hranic zrušeného vojenského újezdu, u takzvaného Hájkova mlýna. Hlavní návštěvnické centrum CHKO s expozicemi vznikne v budovách kolem zámečku Tři trubky u Strašic. Další návštěvnická centra budou v regionálních muzeích v Rožmitálu, Strašicích, Příbrami a Hořovicích.

Rozšíření katastrů obcí je zaevidované na katastrálních úřadech od 1. ledna letošního roku. "Od Nového roku máme katastr asi 3100 hektarů, do konce minulého roku jsme měli necelých 800 hektarů," uvedl Hahner. Téměř čtyřnásobně větší katastr zvýší daňový příjem obce. "Zatím nám nikdo nebyl schopen říci, o kolik to bude," řekl.

Ochranu přírody, tedy nezastavitelnost území, budou obce řešit územními plány, na nichž nyní začnou pracovat
Ochranu přírody, tedy nezastavitelnost území, budou obce řešit územními plány, na nichž nyní začnou pracovat
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Ochranu přírody, tedy nezastavitelnost území, budou obce řešit územními plány, na nichž nyní začnou pracovat. Už od 1. ledna mají v majetku a na svém katastru vodní zdroje, tedy vodojemy, jímání a vrty. Z Brd bere vodu aglomerace od Strašic po Rokycany, tedy asi dvě třetiny obyvatel okresu Rokycany. Obce už mohou v Brdech řešit protipovodňová opatření, na která si loni nechaly zpracovat studii. Celkem zasáhla nová CHKO do katastrálních území 34 obcí (obec Míšov na jihu oblasti bude ležet celá v rezervaci) ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Prvního ledna se pěším a cykloturistům otevřela jen část území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou otevřené veřejnosti do konce roku 2017, kdy skončí povrchový pyrotechnický průzkum území.

Některé okrajové části prostoru jsou přístupné veřejnosti již řadu let, vznikly zde turistické trasy a cyklotrasy, které ale byly přístupné většinou pouze o víkendech a svátcích.

Značení na zhruba 450 kilometrů cyklotras a desítky kilometrů tras pro pěší rozmístí Klub českých turistů nejpozději do jara 2018. Ze všech 27 okolích obcí, z toho z deseti v Plzeňském kraji, se turisté dostanou na centrální okruh v CHKO. Ten bude dále rozčleněn cestami tak, aby mohli z obcí absolvovat menší okruhy. AOPK, která bude novou CHKO Brdy spravovat, vytiskne funkční mapu až poté, co bude očista hotová aspoň u cest.

Nepřístupné bude trvale posádkové cvičiště v trojúhelníku Jince - Zaječov - Obecnice na ploše kolem 50 kilometrů čtverečních. Rozloha celé CHKO je 345 kilometrů čtverečních, z toho 260 km2 je rušený vojenský újezd. Podle Fišera nebylo na konci listopadu vyčištěno od munice asi 100 km2.

Hlavní návštěvnické centrum CHKO s expozicemi bude v budovách kolem zámečku Tři trubky u Strašic. S podporou peněz EU má vzniknout do roku 2020. Další návštěvnická centra budou v regionálních muzeích v Rožmitálu, Strašicích, Příbrami a Hořovicích.



reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist