https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-zakazuji-napoustet-bazeny-a-zalevat-zahrady-pitnou-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce zakazují napouštět bazény a zalévat zahrady pitnou vodou

5.5.2020 00:16 | OLOMOUC (ČTK)
Napouštět vodou z veřejného vodovodu bazény a zalévat s ní zahrady zakázal obyvatelům Luké na Olomoucku tamní obecní úřad, aby kvůli suchu předešel problémů s provozem obecního vodovodu. / Ilustrační foto
Napouštět vodou z veřejného vodovodu bazény a zalévat s ní zahrady zakázal obyvatelům Luké na Olomoucku tamní obecní úřad, aby kvůli suchu předešel problémů s provozem obecního vodovodu. / Ilustrační foto
V několika obcích v Olomouckém kraji kvůli suchu platí zákaz používat pitnou vodu k zalévání zahrad, napouštění bazénů či umývání automobilů. Kvůli nedostatku srážek totiž dál klesly hladiny podzemních vod, z nichž se zásobují obecní vodojemy. Nadměrné odběry z veřejného vodovodu by mohly způsobit problémy se zásobováním obyvatelstva pitnou vodou.
 

Používat pitnou vodu k napouštění bazénů, zalévání zahrad a umývání automobilů zakázal například Hněvotín na Olomoucku. Návrh na dubnovém zastupitelstvu přednesl starosta Jaroslav Dvořák a podpořilo ho všech devět zastupitelů. "Zákaz už byl vyhlášen," řekl včera Dvořák.

Hněvotín se dlouhodobě potýká s poklesem zásob podzemní vody, která proudí do místních vodojemů. Zároveň tam v posledních letech roste počet obyvatel. V Hněvotíně je víc než 100 bazénů a jejich hromadné napouštění krátce po sobě by podle Dvořáka mohlo způsobit velké výkyvy ve vodovodní síti a problémy se zásobováním pitnou vodou.

Obec nedaleko Olomouce původně chtěla majitelům bazénů opět nabídnout cisterny s užitkovou vodou, nakonec od toho kvůli komplikované organizaci upustila. Vedení Hněvotína dalo přednost variantě postupného napouštění bazénů z vodovodu podle rozpisu, který obec připravila, což by nemělo vodovodní síť výrazně zatížit. "Zkusíme, jestli to bude fungovat," podotkl starosta.

Napouštět vodou z veřejného vodovodu bazény a zalévat s ní zahrady zakázal obyvatelům Luké na Olomoucku tamní obecní úřad, aby kvůli suchu předešel problémů s provozem obecního vodovodu. Luká má spolu s místními částmi necelých devět stovek obyvatel.

Používat pitnou vodu z vodovodu k napouštění bazénů a zalévání zahrad nemůžou ani obyvatelé Drahanovic na Olomoucku. "Smyslem tohoto opatření je zachování pitné vody pro nezbytné, čili základní potřeby obyvatel napojených na obecní vodovod," stojí v oznámení na webu Drahanovic.

Loni v létě někteří obyvatelé zákaz nerespektovali a napustili si bazény na zahradách. Vyčerpali tak vodu z obecního vodojemu a způsobili problémy při zásobování několika stovek obyvatel Ludéřova a Střížova, což jsou místní části Drahanovic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist