https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obchod-s-emisemi-komise-ziskala-prvni-hodnoceni-ucastniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obchod s emisemi: Komise získala první hodnocení účastníků

14.12.2005 15:40 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise vydala první zprávy z konzultací s účastníky systému obchodování s emisemi. Důležité zjištění je, že společnosti napříč odvětvími požadují jistotu dlouhodobého termínu a předvídatelnost systému, zvláště v oblasti rozdělování emisních povolenek. Čím víc jistoty budou mít, tím snazší pro ně bude investovat v budoucnu do správných technologií.
 

Průzkum mezi účastníky byl dostupný na webových stránkách Komise od června do září letošního roku. K účasti na průzkumu bylo vyzváno 517 společností, vládních a státních úřadů, průmyslových asociací, zprostředkovatelských agentur pro tento trh a nevládních organizací. Vrátilo se 302 odpovědí, úspěšnost tedy byla kolem 60 procent.

Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas zprávu komentoval: "Dovolte mi vyjádřit díky všem účastníkům, kteří se tak aktivně zapojili do konzultací. Fakt, že obchodování s emisemi je nastartované a funguje, je ohromný úspěch, ale my už hledáme cesty, jak jej zlepšit. Čím lépe bude systém navržen, tím snazší bude pro další země přijmout podobnou politiku."

Výsledky konzultací ukazují, že systém už nyní ovlivňuje společnosti v jejich investičních rozhodnutích. Pro polovinu ze společností, které odpověděly, je systém jedním z klíčových témat v přijímání dlouhodobých rozhodnutí. Víc než polovina firem prohlašuje, že systém má silný nebo střední dopad na rozhodování o vývoji inovačních technologií.

Dlouhodobá témata považují účastníci dotazníku z průmyslu, vládních struktur či nevládních organizací za nejdůležitější. Jsou to např. pravidla pro nově příchozí na trh a pro zařízení, která se budou zavírat, ale i cíle pro redukci emisí. Dlouhodobá jistota v těchto tématech by zajistila společnostem lepší investiční klima.

V mnoha tématech se však pohledy účastníků významně lišily, proto průzkum nemíří k jednotnému a jasnému doporučení. Přesto se ukazuje, že existuje řada výhod a nevýhod systému, které by měly být vzaty v úvahu. Na čem se účastníci jednomyslně shodli, bylo, že všechna rozhodnutí mají být přijímána s dostatečným předstihem.

K revizi fungování celého systému emisního obchodování Komisi zavazuje článek 30 směrnice 2003/87/EC, která systém ustanovila. Komise má zhodnotit fungování systému a podat zprávu Evropskému parlamentu a Radě ministrů do 30.června 2006. V hodnocení se mj. má Komise zabývat dopadu obchodování s emisemi na hospodářskou soutěž, zhodnotit dopad případného rozšíření systému na další odvětví nebo na další skleníkové plyny.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist