https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obchvat-bucovic-ziskal-v-posouzeni-dopadu-na-zivotni-prostredi-kladne-stanovisko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obchvat Bučovic získal v posouzení dopadů na životní prostředí kladné stanovisko

11.1.2022 09:04 | BUČOVICE (ČTK)
Složky s dokumenty.
Složky s dokumenty.
Obchvat Bučovic na Vyškovsku, který má z města odvést tranzitní dopravu, získal kladné stanovisko EIA, vyplývá ze závěrů zjišťovacího řízení o vlivech plánované stavby na životní prostředí. Závěry jsou dostupné na Informačním portálu EIA. Ředitelství silnic a dálnic tak může pokračovat v přípravě stavby, jejíž parametry i trasování se v minulosti měnily. Aktuálně se už nepočítá s nutností přeložky železniční tratě, stavba by mohla začít v roce 2025, což je výrazný posun proti dříve odhadovaným datům.
 

I když se už nepočítá s přeložkou, stavbě obchvatu by stále měla předcházet modernizace a elektrizace železniční tratě z Brna do Uherského Hradiště, což je prakticky jediná dosud neelektrizovaná dvoukolejná trať v Česku.

O téměř šestikilometrovém obchvatu Bučovic, které leží na frekventované silnici I/50 z Brna do Trenčína, se začalo mluvit již v 80. letech minulého století. Silnice vede přes bučovické náměstí a denně po ní v roce 2016 projelo podle sčítání intenzity dopravy v průměru 16.000 aut. Až bude obchvat hotový, většině obyvatel města se citelně uleví a zvýší se bezpečnost v centru. Stavba by měla trvat 2,5 až tři roky.

Stavba už byla v prvním desetiletí 21. století poměrně blízko, dokonce bylo vydané územní rozhodnutí pro první etapu. V roce 2007 bylo ale proti projektu podáno odvolání a pak stavbu napadli další občané i peticemi. Upustilo se tedy od původní trasy podél Litavy a vznikla vyhledávací studie, která určila nejvhodnější trasu, vedoucí jižně od města a severně od obce Kloboučky. Od současné silnice se má odpojit v Marefách a znovu se napojit ve Vícemilicích. Aktuálně se počítá s tím, že na trase bude osm mostů včetně dvou přes železniční trať.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist