https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obchvat-otrokovic-a-trat-sudomerice-votice-maji-souhlas-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obchvat Otrokovic a trať Sudoměřice-Votice mají souhlas EIA

27.12.2016 10:03 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo další dvě souhlasná stanoviska o vlivu na životní prostředí EIA k dopravním stavbám, které vláda určila jako prioritní. Jedná se o modernizaci železniční trati Sudoměřice - Votice a jihovýchodní část obchvatu Otrokovic. Pokud projekty splní 11 podmínek zmírňujících dopady staveb na životní prostředí a zdraví lidí, mohou získat stavební povolení. Celkově tak ministerstvo životního prostředí k dnešnímu dni vydalo pět souhlasných stanovisek, další čtyři klíčové stavby ještě na posudky čekají.
 

"Na cestě k vydání stavebního povolení je ode dneška modernizace trati Sudoměřice - Votice a jihovýchodní část obchvatu Otrokovic," informovala dnes ČTK Jana Taušová z MŽP. Další závazné stanovisko chce úřad vydat první lednový týden, intenzivně se zabývá i zbývajícími třemi projekty, k nimž dostal podklady od Ředitelství silnic a dálnic. Ministr Richard Brabec (ANO) předpokládá, že všechna stanoviska by měla být vydána nejpozději do poloviny února příštího roku.

Zjednodušené opakování procesu posouzení vlivu na životní prostředí už mají za sebou úsek D49 mezi Hulínem a Fryštákem, novostavba dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem a výstavba dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.

Celkem vláda vybrala devět klíčových staveb, u nichž vyjednala u Evropské komise výjimku. Stavby tak nemusí projít opakováním procesu EIA, přestože jejich stanovisko posuzující dopady na životní protředí bylo vydáno před mnoha lety, ještě podle zákona z roku 1992. Jde o stavby, které jsou součástí transevropské sítě. Podmínkou pro vydání aktualizovaného stanoviska podle dohody s EK je řádné zhodnocení vlivů stavby na přírodu i veřejné zdraví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist