https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obec-s-nejmensi-produkci-odpadu-ziska-odpadoveho-oskara
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obec s nejmenší produkcí odpadu získá Odpadového Oskara

11.7.2016 10:37 | ZLÍN (ČTK)
Mnoho měst již dnes podle Arniky recykluje 50 procent svých odpadů
Mnoho měst již dnes podle Arniky recykluje 50 procent svých odpadů
Vítěze ceny Odpadový Oskar pro obec s nejmenší produkcí odpadu vyhlásí v létě ekologické sdružení Arnika. V soutěži také zhodnotí, jakou formou obce třídí bioodpad a kolik lidé za svoz odpadů platí, sdělil mluvčí Arniky Jan Vávra. Arnika vybere vítěze v jednotlivých krajích a poté i republikového. Soutěž se koná druhým rokem s cílem popularizovat obce, které ročně vytvoří méně než 150 kilogramů směsných komunálních odpadů na obyvatele. Loni cenu získal jihočeský Písek, kde připadlo na jednoho obyvatele 134 kilogramů odpadu.
 

"I když je v Česku produkce směsného odpadu stále asi o třetinu vyšší než v Německu nebo Rakousku, existuje mnoho obcí, kterým se podařilo dosáhnout vynikajících hodnot pod 150 kilogramů na osobu za rok. Není nouze ani o inovativní a inspirativní způsoby, jak se lze s odpadovým hospodářstvím obce vypořádat," uvedl mluvčí Arniky. Limit 150 kilogramů zvolili organizátoři soutěže proto, že je to hodnota běžná v sousedních státech.

Ve Zlínském kraji je podle Vávry řada měst a obcí, která splňují podmínky soutěže. Organizátoři však ještě nemají kompletní data od krajského úřadu. "Dobré výsledky má opět město Vsetín, podmínky splňuje i obec Březolupy," oznámil mluvčí.

Soutěž je rozdělena na dvě kategorie. V první se pořadí obcí určuje podle absolutní hodnoty produkce směsného komunálního odpadu, v potaz bude brána i velikost obce. "U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatele, u velkých měst se nejlepší výsledky blíží ke 100 kilogramům.

V druhé kategorii vybere odborná komise obce, které mohou ostatním sloužit jako příklad dobré praxe. "Kromě toho, že tyto obce musí mít produkci směsných odpadu pod 150 kilogramů na osobu a rok, musí být i inspirací pro ostatní," uvedl Milan Havel z Arniky.

Obce podle něj čekají legislativní změny. "V současnosti probíhá vypořádání připomínek k připravovanému novému zákonu o odpadech, který na podzim bude předložen k projednání do Parlamentu. Současný vývoj jednání naznačuje, že aby obce nemusely platit vysoké poplatky za uložení směsného odpadu na skládky (nárůst z 500 na 1850 korun za jednu uloženou tunu), budou muset jeho produkci snížit alespoň pod 150 kilogramů na jednoho obyvatele a rok," uvedl Havel.

Města podle Arniky začínají i více třídit bioodpad, roste tím úroveň recyklace. "Mnoho měst již dnes recykluje 50 procent svých odpadů," uvedl mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist