https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oblibena-sumavska-restaurace-na-brezniku-zustane-v-zime-zavrena
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oblíbená šumavská restaurace na Březníku zůstane v zimě zavřená

6.11.2015 02:00 | PRAHA (ČTK) | Lada Pešková
Restaurace měla po rekonstrukci velké provozní náklady, protože byla odkázána na dieselagregát. Jen nafta do něj stála údajně podle dřívějšího vyjádření mluvčího parku Jana Dvořáka měsíčně 23.000 korun, další tisíce korun stál plyn na topení a vaření. Nyní park plánuje nahradit tento způsob energetického zásobování fotovoltaikou, větrnou elektrárnou, popřípadě kogenerací.
Restaurace měla po rekonstrukci velké provozní náklady, protože byla odkázána na dieselagregát. Jen nafta do něj stála údajně podle dřívějšího vyjádření mluvčího parku Jana Dvořáka měsíčně 23.000 korun, další tisíce korun stál plyn na topení a vaření. Nyní park plánuje nahradit tento způsob energetického zásobování fotovoltaikou, větrnou elektrárnou, popřípadě kogenerací.
Ani v nadcházející zimě se turisté neohřejí a neobčerství v oblíbené šumavské restauraci v bývalé hájence na Březníku u Modravy. Loni na zimu se hájenka s nákladně opravenou restaurací zavřela kvůli problémům s odvážením odpadů. Opravu provedlo minulé vedení parku a hájenka měla sloužit jako vlajková loď sítě park restaurantů. Současné vedení parku, které kvůli odpadům stále čelí pokutě od České inspekce životního prostředí, připravuje investici za deset milionů korun. Ta by měla problémy s odpady vyřešit a zajistit i energetickou soběstačnost stavby, řekl ředitel parku Pavel Hubený.
 

Po opravě má být v hájence informační středisko s občerstvením či kavárničkou, už ne restaurace s velkou kuchyní.

"Musíme vyřešit odpadní vody, pořád jsme pod režimem sankce. Už dvakrát nám inspekce životního prostředí dala pokutu tři miliony, my jsme se vždycky odvolali. Zatím vždy se to vrátilo k novému projednání, teď je to u něj už potřetí," řekl Hubený. Problém byl s kapacitou jímky. Aby opakovaně nepřetékala, musel by fekální vůz vyjíždět na Březník dvakrát až třikrát měsíčně. Při maximálním provozu restaurace až dvakrát týdně, uvedl už loni park. Taková četnost je v jednom z nejcennějších míst Šumavy problematická i v létě, natož v zimě.

Potřebnou úpravu provede park. Teď čeká na stavební povolení. Konec správního řízení o tomto povolení je v polovině prosince. V polovině prosince se ale podle Hubeného v těchto partiích Šumavy nedá začít stavět. Se zahájením prací, které měly podle původních předpokladů začít ještě letos, proto počítá až na jaře 2016. "Optimální, co si myslím, že by Březník potřeboval, je asi deset milionů korun, přičemž většina nákladů se bude týkat energetiky," uvedl.

Restaurace měla po rekonstrukci velké provozní náklady, protože byla odkázána na dieselagregát. Jen nafta do něj stála údajně podle dřívějšího vyjádření mluvčího parku Jana Dvořáka měsíčně 23.000 korun, další tisíce korun stál plyn na topení a vaření. Nyní park plánuje nahradit tento způsob energetického zásobování fotovoltaikou, větrnou elektrárnou, popřípadě kogenerací.



reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist