Oblíbená šumavská restaurace na Březníku zůstane v zimě zavřená
Po opravě má být v hájence informační středisko s občerstvením či kavárničkou, už ne restaurace s velkou kuchyní.
"Musíme vyřešit odpadní vody, pořád jsme pod režimem sankce. Už dvakrát nám inspekce životního prostředí dala pokutu tři miliony, my jsme se vždycky odvolali. Zatím vždy se to vrátilo k novému projednání, teď je to u něj už potřetí," řekl Hubený. Problém byl s kapacitou jímky. Aby opakovaně nepřetékala, musel by fekální vůz vyjíždět na Březník dvakrát až třikrát měsíčně. Při maximálním provozu restaurace až dvakrát týdně, uvedl už loni park. Taková četnost je v jednom z nejcennějších míst Šumavy problematická i v létě, natož v zimě.
Potřebnou úpravu provede park. Teď čeká na stavební povolení. Konec správního řízení o tomto povolení je v polovině prosince. V polovině prosince se ale podle Hubeného v těchto partiích Šumavy nedá začít stavět. Se zahájením prací, které měly podle původních předpokladů začít ještě letos, proto počítá až na jaře 2016. "Optimální, co si myslím, že by Březník potřeboval, je asi deset milionů korun, přičemž většina nákladů se bude týkat energetiky," uvedl.
Restaurace měla po rekonstrukci velké provozní náklady, protože byla odkázána na dieselagregát. Jen nafta do něj stála údajně podle dřívějšího vyjádření mluvčího parku Jana Dvořáka měsíčně 23.000 korun, další tisíce korun stál plyn na topení a vaření. Nyní park plánuje nahradit tento způsob energetického zásobování fotovoltaikou, větrnou elektrárnou, popřípadě kogenerací.
reklama



