https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obnova-detskeho-mestecka-v-hodonine-poniceneho-tornadem-zacne-vysadbami-zelene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obnova dětského městečka v Hodoníně poničeného tornádem začne výsadbami zeleně

17.3.2024 00:42 | HODONÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Hodoníně začíná obnova dětského městečka, které v roce 2021 poničilo tornádo. Tvořit jej bude několik identických chatek pro různé využití. Hlavním cílem je zachování původní atmosféry lokality, která vyzývá k setkávání. Na webu města to uvedla jeho mluvčí Petra Kotásková. Odhadované náklady podle projektové dokumentace přesahují 100 milionů korun, přesná částka vzejde z výběrového řízení.
 

Město v těchto dnech připravuje část území pro výsadby zeleně a další navazující práce. V první etapě nechá na okraji areálu navazujícího na příměstský les vysadit 13 vysokokmenných stromů, javorů, habrů, jeřábů a lip, a 58 odrostků ve stejných odrůdách včetně dubů a borovic. Plochu v blízkosti stromů zaplní luční travní směs.

"V plném proudu je také příprava stavební části. Po finální kontrole projektové dokumentace a jejím doplnění bude následovat výběr zhotovitele. Samotné zahájení stavby areálu a související práce předpokládáme koncem letošního roku. Zbývající výsadby v prostorách městečka plánujeme po dokončení stavebních prací," sdělila Kotásková.

Důležitým konceptem areálu je soustředné uspořádání objektů kolem vnitřního kruhu doplněného ohništěm. Součástí areálu je i budova, která bude dvoupodlažní s velkým společenským sálem v přízemí, se sociálním zázemím či kuchyní. "V areálu nebude chybět vhodný mobiliář jako třeba dřevěné lavice. Pro společné hry a další aktivity bude dětem sloužit také hřiště. Preferovanými uživateli modernizované lokality budou organizace zaměřené na práci s dětmi a mládeží," doplnila mluvčí. Důležitou součástí obnovy bude rovněž úprava ploch u garáží v Erbenově ulici. Projekt také počítá s veřejným osvětlením.

Náklady na obnovu přesahují 100 milionů korun. Radnice požádala ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci ve výši 73,3 milionu korun na stavební část a státní fond životního prostředí o dotaci ve výši 6,3 milionu na obnovu zeleně. Plnění od pojišťovny činí 14 milionů korun. Nadace Via přispěla dva miliony korun na projektovou dokumentaci a nadace KKFF 1,92 milionu na prováděcí dokumentaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist