https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obnova-parku-na-karlove-namesti-v-praze-ma-zacit-v-roce-2020
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obnova parku na Karlově náměstí v Praze má začít v roce 2020

26.3.2018 00:10 | PRAHA (ČTK)
Karlovo náměstí (na obrázku), dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.
Karlovo náměstí (na obrázku), dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.
Obnova parku na Karlově náměstí v Praze na Novém Městě má začít v roce 2020, trvat bude dva roky. Do letošního září má být hotový návrh podoby náměstí a vybrán tým, který ji připraví, sdělila Kateřina Glacnerová z Institutu plánování a rozvoje (IPR). Takzvaný soutěžní dialog, kdy spolu návrháři spolupracují, byl zahájen loni v létě a zúčastnilo se jej 14 krajinářských ateliérů, z nichž město vybralo pětici. Rekonstrukce parku je odhadována na 300 milionů korun.
 

V dubnu jednotlivé týmy přivezou do Prahy své první návrhy. Po rozsáhlé diskusi je upraví a v září pak mezinárodní komise vybere vítězný návrh a tým.

Kromě parku budou upraveny i prostory po okraji náměstí. V současné době se řeší křižovatka u ústí Resslovy ulice. Měly by na ní přibýt přechody ve směru od ČVUT k nákupnímu centru. Úpravy ale provázely dlouhodobé neshody, kdy nesouhlasila například policie. "V lednu tohoto roku se podařilo dohodu uzavřít," uvedla Glacnerová. Technická správa komunikací (TSK), která úpravy provede, nyní zažádá o stavební povolení.

Náměstí bylo částečně upraveno již v minulých letech. V roce 2015 byla dokončena rekonstrukce tramvajové tratě a přilehlých chodníků, na kterou navázala oprava křižovatek a přechodů. Park byl naposledy upraven v roce 1998 u Novoměstské radnice. Proti kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist