https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obnova-tornadem-zniceneho-lesa-v-hodonine-vrcholi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obnova tornádem zničeného lesa v Hodoníně vrcholí

23.4.2023 00:27 | HODONÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na osmi hektarech půdy v hodonínské místní části Pánov vrcholí výsadba nového lesa, který nahradí les poničený před necelými dvěma lety tornádem. Lesnické oplocenky zaplní více než 50 000 sazenic borovice lesní a téměř 18 000 sazenic dubu letního. Obnova zničeného lesa bude až na menší dosadby hotová, řekla ČTK Helena Chrástková, která má péči o zeleň ve městě na starost.
 

Tornádo v roce 2021 poničilo v Hodoníně 38 hektarů lesa. "Zalesňujeme celé území. Od podzimu 2021 do konce roku 2022 jsme nechali vysadit 80 000 lesnických sazenic, 4000 větších odrostků a 79 kusů vzrostlých alejových dřevin v příměstském lese v Bažantnici. Druhovou skladbu tam z velké části tvoří duby letní, které jsou doplněny javory, lípami a habry. Tedy přirozené druhy, které jsou původní. V Pánově vysazujeme převážně borovici lesní s podílem dubu letního. Borový les tam stál i před tornádem," sdělila Chrástková.

Doplnila, že nyní už je velká část výsadby hotová. V budoucnu jsou v plánu dosadby do určitých ploch, ne však v takovém rozsahu jako v uplynulých letech.

V Hodoníně býval vzrostlý smíšený les. "Už před tornádem město tvořilo projekt příměstského lesa, který stále pokračuje. Vznikající les bude sloužit jako místo, kde si lidé zasportují nebo odpočinou. Les má i svou velkou ekologickou funkci, kterou se nyní snažíme obnovit," dodala Chrástková.

Za loňský a předloňský rok se náklady na výsadbu sazenic, péči o ně a na výstavbu oplocenek blížily k 6,5 milionu korun. Město získalo na obnovu lesa příspěvek od ministerstva zemědělství a zhruba milionovou dotaci poskytl fond Pomoci při katastrofách výrobce a prodejce tabákových výrobků Philip Morris. Výsadbu alejových stromů včetně následné péče hradí nadace podnikatele Karla Komárka, do jehož skupiny KKCG patří hodonínská těžařská společnost MND. Zbytek výdajů platilo město.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist