https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obnovit-zelen-v-tornadem-ponicene-krajine-lze-i-diky-projektu-sazime-budoucnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obnovit zeleň v tornádem poničené krajině půjde i díky projektu Sázíme budoucnost

22.7.2021 16:53 | BRNO (ČTK)
Rozsah poškození zeleně v obcích a lokalitě ještě není upřesněn, v postižených lokalitách ale zeleň prakticky zmizela. Ilustrační foto
Rozsah poškození zeleně v obcích a lokalitě ještě není upřesněn, v postižených lokalitách ale zeleň prakticky zmizela. Ilustrační foto
Foto | Lubomirkin / Unsplash
Obnovit zeleň v tornádem poničené krajině na Hodonínsku a Břeclavsku lze i díky projektu Sázíme budoucnost. Peníze na výsadbu dají i stát, firmy a soukromníci, sdělili ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda. Sázíme budoucnost je celostátní iniciativa nadace, díky níž bylo za dva roky vysazeno asi 1,1 milionu stromů. Cílem je vysadit za pět let deset milionů stromů mimo les.
 

Ministerstvo životního prostředí už dříve uvedlo, že postižené obce budou mít k dispozici 100 milionů korun na obnovu zeleně, což dnes připomněl i ministr. "Dotace, které pokryjí sto procent nákladů, je možné využít jak na odklízení poškozených stromů a keřů, tak na novou výsadbu dřevin, obnovu trávníků nebo trvalkových porostů," uvedl ministr.

Peníze na výsadbu poputují i z veřejné sbírky nadace, kterou vypsala, určeny budou například i na ošetření stromů. Rozsah poškození zeleně v obcích a lokalitě ještě není upřesněn, v postižených lokalitách ale zeleň prakticky zmizela.

"V Hruškách chybí stromy, remízky, větrolamy, je tam holá prašná pláň. Mezi Moravskou Novou Vsí a Hruškami byla vysázena alej hrušní a jabloní, už tam není," popsala zastupitelka Hrušek Lenka Marcinková Ondrášková.

Výsadba se může uskutečnit i v rámci iniciativy nadace Sázíme budoucnost, uvedl Kazda. Projekt oficiálně začal v polovině předloňského září, lidé dosud vysadili asi 1,1 milionu stromů, do výsadby se zapojilo přes 32 000 dobrovolníků. Kdo chce sázet letos, po celé republice, má možnost získat od nadace grant až 60 000 korun.

Ministerstvo do programu vkládá dalších 200 milionů korun, o ty budou moct žádat jednotlivci, obce, sdružení i firmy. Dalších 150 milionů korun bude určeno neziskovým organizacím.

Tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku před necelým měsícem poničilo asi 1200 domů, šest lidí přišlo o život. Jaké škody napáchalo tornádo v zeleni, je vidět například i u části Hodonína Pánov, kde "posekalo" les.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist