https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obrana-zivotniho-prostredi-zada-rozpusteni-ods
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obrana životního prostředí žádá rozpuštění ODS

21.9.1999 12:00 | PRAHA (EkoList)
Občanské sdružení Obrana životního prostředí (OŽP) dnes ráno podalo podnět prezidentu republiky k podání návrhu Nejvyššímu soudu na rozpuštění Občanské demokratické strany (ODS). Podle Václava Drbohlava z OŽP porušuje ODS soustavně platné zákony ČR, včetně Ústavy.
 

"Při své běžné činnosti, kterou je mimo jiné účast v různých správních řízeních, se setkáváme běžně s porušováním zákonů ze strany úředníků a ze strany ODS je to nejmarkantnější," říká Drbohlav. Sdružení už podalo dva podobné podněty vládě, oba ale byly zamítnuty. Podle odpovědi místopředsedy vlády a předsedy její legislativní rady Pavla Rychetského (ČSSD) není k podobnému kroku důvod. Podle OŽP jsou jasnými příklady soustavného porušování zákonů ze strany ODS například nesrovnalosti ve stranickém účetnictví či porušování stavebního zákona. "Poslední kapkou pro nás byla stavba obřího megaboardu na Letné - v parku, památkové rezervaci a ještě bez stavebního povolení," vysvětluje Drbohlav důvody, které podle OŽP opravňují soud k rozpuštění ODS.

Podle stanoviska místopředsedy Rychetského však u ODS nebyla naplněna podmínka "soustavnosti porušování zákonů" a navíc nešlo nikdy o porušení zákona přímo stranou, ale pouze jednotlivci. "Pokud volený funkcionář, pověřený jednáním ve jménu strany, poruší zákon, porušuje ho tím strana. Ta sama o sobě zákon porušovat nemůže, je to mrtvý objekt," oponuje Drbohlav.

"Vycházím z fikce právního státu a dožaduji se toho, aby v této zemi byly platné zákony skutečně vyžadovány," odpověděl Václav Drbohlav na otázku EkoListu, jak reálně vidí šanci na úspěch podnětu OŽP prezidentovi. "Pokud pan prezident skutečně stojí o to, abychom žili v právním státě, pak náš podnět postoupí Nejvyššímu soudu."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist