https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/observer-invazi-do-narodnich-parku-keni-zastavi-elektricke-ploty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Observer: Invazi do národních parků Keni zastaví elektrické ploty

12.5.2009 11:00 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Počet ozbrojených stráží na ochranu volně žijících živočichů se zdvojnásobil kvůli zoufalým zemědělcům, kterým chybějí potraviny a voda. Současná situace v Keni je jedním z důsledků zrychlení klimatických změn, informuje The Observer.
 

Úbočí Mt. Kenya
Jedním z míst, kudy by měl vést ochranný elektrický plot je Mackinderovo údolí na úpatí Mt. Kenya s obrovskými starými rostlinami. Plocha v předu je zarovnána nánosy z ledovcové řeky bohaté na sedimenty.
Foto: Doron/Wikimedia Commons

Keňa plánuje vystavět tisíce mil elektrického oplocení kolem svých klíčových národních parků a zdvojnásobit počet ozbrojených strážců. Ti mají střežit vodní zdroje a zamezit nelegálnímu kácení stromů zdejšími obyvateli. Opatření jsou reakcí na klimatické změny, které dopadají na region stále citelněji, píše týdeník Observer.

Kombinace sucha, jenž zanechalo v letošním roce více než pět milionů lidí bez potravin, změny počasí a rychlého růstu populace hrozí, že se kalamitní situace ztrojnásobí během deseti let. Tvrdí to Julius Kipng'etich, ředitel odboru pro ochranu přírody v Keni, vládní polovojenské organizace odpovědné za správu 26 národních parků.

Rozhodnutí padlo minulý týden a k jeho naplnění by mělo dojít během pěti let. Nyní odbor zkoumá, jak vybudovat elektrické ploty kolem chráněných území Mount Kenya, lesa Mau, Mount Elgon a na svazích Cherangani. Vzorem by mohl být plot o délce 250 mil, který je téměř dobudován kolem pohoří Aberdare a byl navržen organizací Rhino Ark.

V Keni zřejmě v důsledku klimatických změn kolabuje období dlouhých dešťů, které pravidelně přinášejí vláhu od dubna do června. „Důsledky, jakými jsou nedostatek potravin, nedostatek vody a energie, jsou vážné. Keňa bude čelit těmto třem krizovým bodům bezpochyby ještě v následujících deseti letech. Pokud se budeme držet cesty, po které putujeme nyní, do 20 let přijdou hrůzostrašné následky," uvedl ředitel Kipng'etich pro britské noviny The Observer.

Pět z keňských národních parků poskytuje pitnou vodu a energii z vodní elektrárny pro téměř 80 procent země. Stejně tak je i hlavní oblastí, kam se soustřeďuje divoká zvěř. Několik parků však bylo poškozeno usedlíky poté, co dal bývalý prezident, Daniel arap Moi, politikům půdu v zalesněných parcích v 80. letech minulého století.

Na západě Keni na území 400 tisíc hektarů silně zalesněného parku Mau žije nyní ilegálně 15 tisíc lidí. Ti během 15 let vykáceli téměř 104 tisíc hektarů zalesněných ploch. Vláda se zavázala vystěhovat je, ale zatím se nepodařilo přijmout potřebné opatření. Ostatní parky byly poškozeny lidmi, kteří sem vtrhly, aby získali půdu pro pastvu dobytka, nebo v rámci těžby uhlí.

Podle článku Electric fences to stop invasion of Kenya nature parks vydaného dne 10. 5. 2009 na serveru The Observer.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist