https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/observer-vlna-veder-zastavila-reaktory-po-cele-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Observer: Vlna veder zastavila reaktory po celé Evropě

3.8.2006 02:02 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vlna veder, která zasáhla Evropu, zastavila činnost řady jaderných rektorů po celém kontinentu. Některé atomové elektrárny musely alespoň omezit výrobu elektrické energie. Důvodem je dramatický růst teploty říčních toků, jejichž voda se používá k chlazení reaktorů.
 

Sellafield
Pohled na jaderný komplex Sellafield ve Velké Británii.
Foto: www.visitcumbria.com.
Španělsko muselo odstavit elektrárnu v Santa Maria de Garona na řece Ebro, která vyrábí pětinu elektřiny v zemi. Reaktory v Německu a Francii musely snížit výkon a další elektrárny v těchto zemích dostaly zvláštní povolení vypouštět ohřátou vodu zpět do řek, aby nedošlo k výpadkům v dodávkách energie. Ve Francii, kde jaderné elektrárny dodávají více než tři čtvrtiny elektrické energie, museli přistoupit k nákupům elektřiny ze zahraničí, aby se země vyhnula kolapsu.

Problémy se objevily jen krátce poté, co Velká Británie uveřejnila záměr vybudovat jaderné elektrárny nové generace. Považuje je totiž za účinnou součást boje proti změnám klimatu. Po vydání vládní zprávy se ale okamžitě zvedla vlna kritiky ze strany odpůrců jaderné energie. Přestože reaktory neprodukují skleníkové plyny, nejsou podle kritiků skutečným řešením v boji proti klimatickým změnám. „Hlavním problémem zastánců jádra je otázka, jak chtějí stavět budoucnost na reaktorech, které jsou tak citlivé např. na celosvětový nárůst teplot,“ ptá se Shaun Burnie, odborník na jadernou energetiku mezinárodní organizace Greenpeace.

Oponuje mu však Bruno Comby, ředitel organizace Ochránci životního prostředí pro jadernou energetiku (EFN). Podle něj budou mít budoucí jaderné elektrárny větší chladící věže, případně se budou stavět v blízkosti moře. „Hlavním problémem dneška jsou změny klimatu, nikoli lokální vzestup teploty vody v řekách o jeden stupeň,“ říká Comby.

V současnosti se sice počasí v Evropě ochladilo, nicméně v dalších týdnech se očekává návrat vysokých teplot. Série výpadků v dodávkách v Londýně minulý týden, vyvolává obavy ze skutečného kolapsu elektrické energie v důsledku změn klimatu. Podle předpovědí totiž čekají Evropu delší a teplejší léta. Největší dodavatel elektřiny v Británii, společnost EDF, vidí za problémy s výpadky „velmi neobvyklou“ kombinaci poruch na straně dodavatele a obrovské poptávky po energii pro provoz klimatizací.

Podle článku Juliette Jowitové a Javiera Espinozy, The Observer 30. 06. 2006.
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist