https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-brna-sever-si-mohou-adoptovat-kus-silnicni-zelene-nebo-seminka-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Brna-sever si mohou adoptovat kus silniční zeleně nebo semínka rostlin

19.3.2024 01:09 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Jerry Zhang / Unsplash
Obyvatelé městské části Brno-sever si mohou adoptovat kus silniční zeleně. Snahou radnice je vtáhnout místní do péče o veřejné prostranství, řekl místostarosta Martin Glogar (KDU-ČSL). Zároveň s tím začíná projekt patronství semínek, jehož cílem je nadchnout zahradní nadšence a inspirovat je k uchovávání cenných nehybridních a lokálně adaptovaných odrůd rostlin.
 

"V naší městské části je hodně zeleně, a rozhodli jsme se začít s tou silniční, tedy pásem mezi chodníkem a komunikacemi. Lidé tam mohou pečovat o to, co tam je, ale spíše očekáváme novou výsadbu. Podporujeme zakládání nového trávníku, letničkový, luční nebo trvalkový záhon, případně i výsadbu nízkých a mělce kořenících keřů," uvedl Glogar.

Zájemci se mohou hlásit přes formulář, který je dostupný na webu radnice. Místostarosta očekává, že budou mít zájem třeba lidé ze sídliště Lesná. "Žije tam hodně lidí, kteří nemají svou zahrádku. Pás s pár kytičkami pro některé může být přijatelnější, než si pronajmout zahradu v kolonii, která je za peníze a vyžaduje víc péče," dodal. Adopční program zeleně nabízejí také třeba městská část Brno-střed nebo Židenice.

Radnice projekt spojila s patronstvím semínek. Obyvatelé Brna-sever, kteří budou mít o adopci zájem, mohou přijít do semínkovny na Zahradě 5 elementů. Tam dostanou semínka bylinek, trvalek i letniček, aby měli silniční pás čím osázet. "Snahou projektu také je představit dětem klíčení, růst i kvetení rostlin a vybudovat komunitu okolo semínkoven. Aby si tam lidé pro semínka nejen chodili, ale když se jim zadaří, tak je tam také vraceli," sdělila zakladatelka zahrady Zuzana Řezáčová Lukášková.

Podle ní je mezi Brňany o zahradničení zájem. "V Brně-sever není komunitní zahrada, vymezili jsme na zkoušku 30 metrů čtverečních a hned jsme měli plno. Za přebytky z úrody k nám také mohou přijít lidé pomáhat. Chodí buď starší ženy nebo mladé rodiny s dětmi," doplnila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist