https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-budejovic-dluzi-mestu-za-odpad-39-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Budějovic dluží městu za odpad 3,9 milionu

14.1.2003 15:05 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Poplatky za svoz odpadu ve výši přes 38,6 milionu korun vybral za loňský rok Magistrát města České Budějovice. "Za loňský rok tedy máme u obyvatel nedoplatky 3,9 milionu korun," řekl dnes ČIA vedoucí finančního odboru magistrátu Jiří Pavlíček. Obyvatelé Českých Budějovic platí za svoz komunálního odpadu již třetí rok stejnou částku, a to 444 korun za osobu a rok.
 

Oproti loňskému roku se přitom magistrátu podařilo za rok 2001 vybrat na poplatcích za odpad 42 milionů korun. "Meziroční pokles výběru byl způsobený především legislativní změnou výběru poplatku, která vyvázala majitele domů z povinnosti vybírat poplatek od nájemníků. Takže nyní musí poplatky vybírat od všech obyvatel město, což pochopitelně přináší problémy," vysvětlil Pavlíček.

Zatímco se tedy v předloňském roce město obracelo s poplatky za odpad na majitele domů, v roce 2002 muselo již na základě novely zákona o odpadech vybírat poplatky přímo od nájemníků. Nedoplatky z rok 2001 tak byly výrazně nižší než v roce 2002. "Posledních 115 tisíc korun nedoplatků za rok 2001 finanční odbor magistrátu vymáhá převážně formou exekucí u celkově 83 majitelů domů. Loňský dluh 3,9 milionu korun však musí vymáhat jednotlivě u zhruba 10 tisíc fyzických osob s trvalým pobytem na území města," uvedl Pavlíček.

"Přihlášení k trvalému pobytu bohužel vůbec neznamená, že se daná osoba na tomto místě zdržuje, a že tady převezme upomínky, platební výměr na poplatek a podobně. Pro potřeby exekuce naštěstí stačí dostihnout majetek dlužníka, například peníze v bankách, na stavebním spoření nebo v penzijním připojištění, a ne dlužníka samotného," dodal.

České Budějovice také v letošním roce zůstanou u paušální platby za odpad, kterou město ve vyhlášce zavedlo rok před státní zákonnou úpravou. Výše poplatku tak již třetí rok zůstává neměnná 444 korun za osobu a rok. Město hospodaří letos s vyrovnaným rozpočtem ve výši 1,544 miliardy korun, rozpočet počítá se skutečnými příjmy 1,251 miliardy korun. Na vyrovnání rozpočtu město hodlá využít rezervu 293 milionů korun uspořenou v minulých letech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist