https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-usti-nad-labem-nebudou-od-pristiho-roku-platit-za-odpad-tretina-lidi-jej-stejne-neplatila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé Ústí nad Labem nebudou od příštího roku platit za odpad. Třetina lidí jej stejně neplatila

20.9.2017 14:10 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Vedení města navrhlo zrušení poplatku kvůli tomu, že zhruba třetina obyvatel poplatek neplatí a že město je nyní v dobré finanční kondici.
Vedení města navrhlo zrušení poplatku kvůli tomu, že zhruba třetina obyvatel poplatek neplatí a že město je nyní v dobré finanční kondici.
Obyvatelé Ústí nad Labem nebudou od příštího roku platit za odpad. O zrušení poplatku 500 korun ročně dnes rozhodli zastupitelé. Město tak přijde na poplatcích o desítky milionů korun ročně.
 

Vedení města navrhlo zrušení poplatku kvůli tomu, že zhruba třetina obyvatel poplatek neplatí a že město je nyní v dobré finanční kondici. Pro zrušení vyhlášky hlasovalo 24 zastupitelů, deset se hlasování zdrželo. Opoziční PRO!Ústí neuspělo s návrhem, aby poplatku byli zproštěni senioři nad 66 let, děti do 18 let, studenti do 26 let a lidé, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí.

V současné době by mělo poplatek hradit asi 90.000 obyvatel krajského města. Letošní rozpočet podle vedoucího finančního odboru magistrátu Rudolfa Jakubce počítal s příjmem 39 milionů. "V rozpočtu jsme ale uvažovali nižší výběr ze zkušenosti, že ne všichni občané platí," řekl už dříve Jakubec. Skutečný výběr poplatků je menší. Letos město vybralo 28 milionů korun.

Poplatek za komunální odpad se ve městě neplatil ani v letech 2009 a 2010, tehdejší vedení města ale výrazně zvýšilo daň z nemovitosti, ze které město získává asi 100 milionů ročně. Zmíněná daň i po dnešním rozhodnutí zastupitelů zůstává stejná. Za byt kolem 70 metrů čtverečních platí lidé zhruba 1200 korun za rok.

Skutečné náklady na likvidaci odpadu poplatky nepokryjí ani v současné době. Město každý rok platí za likvidaci zhruba 70 milionů. Radnice se navíc potýká s velkými dluhy za odpady a vyměřené sankce, které dosahují asi 140 milionů korun.

Poplatky za odpad neplatí například lidé v sousedních Teplicích. Finanční situace lázeňského města je ale odlišná. Ústí nad Labem je dlouhodobě zadlužené, do roku 2030 bude splácet úvěr od Evropské investiční banky. Ročně dává na splácení dluhů kolem 100 milionů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist