https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ocekavane-mlade-slona-africkeho-se-ve-zlinske-zoo-narodilo-mrtve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Očekávané mládě slona afrického se ve zlínské zoo narodilo mrtvé

2.7.2018 00:38 | ZLÍN (ČTK)
Samice slona afrického Zola (na obrázku) krátce po půlnoci 1. července porodila. Porod proběhl bez problémů, slůně se však narodilo mrtvé. U prvorodiček to bohužel není neobvyklý jev.
Samice slona afrického Zola (na obrázku) krátce po půlnoci 1. července porodila. Porod proběhl bez problémů, slůně se však narodilo mrtvé. U prvorodiček to bohužel není neobvyklý jev.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Zlín
Očekávané mládě slona afrického se včera ve zlínské zoologické zahradě narodilo mrtvé, byla to samička s porodní váhou 86 kilogramů. Mělo jít o první slůně africké narozené v Česku. Prvorodička, dvaadvacetiletá slonice Zola, je v pořádku, řekla to mluvčí zoo Romana Bujáčková. Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. V ČR chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.
 

První umělé oplodnění slonice africké v Česku se uskutečnilo na konci září 2016. Pro oplodnění bylo přivezeno zmražené semeno z francouzské zoo, pocházelo od divokého samce z Afriky. Březost slonic trvá 22 měsíců. "Samice slona afrického Zola krátce po půlnoci 1. července porodila. Porod proběhl bez problémů, slůně se však narodilo mrtvé. U prvorodiček to bohužel není neobvyklý jev," uvedla mluvčí zoo.

Ošetřovatelé a veterináři se na porod pečlivě připravovali a chystali co nejlepší podmínky pro příchod mláděte. Vše konzultovali s nizozemskými kolegy, kteří mají s chovem slonů zkušenosti. Denně například kontrolovali hladinu hormonů, minerálních látek a vitaminů, které jsou důležité pro vývoj plodu a nastávající kojení. Hodnoty byly v pořádku, uvedla v polovině června zoo. "Několikaleté úsilí celého týmu chovatelů a veterinářů tak bohužel pro tentokrát nevyšlo. Sloni afričtí však stále znamenají budoucnost zlínské zoo. Teď budeme zpracovávat všechny informace a podklady," doplnila Bujáčková.

Zahrada chová tři slonice od roku 2003, vedení zoo zpočátku jejich rozmnožování neplánovalo. Samice Kálí, Zola a Ulu pocházejí z Afriky, žádná z nich dosud mládě neměla. Ošetřovatelé slonice na inseminaci připravovali dva roky, spolupracovali s odborníky ze zahraničí. Zola byla pro inseminaci vybrána jako první, neboť byla nejkontaktnější, uvedli už dříve zástupci zoo.

Odchovy slonů afrických nejsou snadné. Podle zoologa Kamila Čiháka se za poslední rok na světě narodilo v zahradách jen pět slůňat, časté jsou problémy při porodu nebo po něm. Ošetřovatelé proto zlínským samicím upravili jídelníček, aby Zola příliš nepřibrala a mládě nebylo velké. Zola přibrala 150 kilogramů, mláďata mají většinou 60 až 100 kilogramů.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist