https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oceneni-za-rozvoj-krkonos-dnes-ziskalo-sest-lidi-a-vyrobce-sklenenych-ozdob
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ocenění za rozvoj Krkonoš získalo šest lidí a výrobce skleněných ozdob

18.6.2021 01:24 | VRCHLABÍ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Cenu ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) za rok 2020 za přínos pro rozvoj Krkonoš získalo ve Vrchlabí šest lidí a firma vyrábějící skleněné ozdoby. ČTK to sdělili zástupci Správy KRNAP. Správa KRNAP ocenění udělovala pojedenácté.
 

Oceněni byli hospodář David Mlejnek, horolezec Jan Červinka, kartograf a vydavatel map Jiří Rohlík, lesník Karel Hroch a bývalý člen Horské služby Krkonoše Vladimír Paudera. In memoriam ocenění získal obnovitel drobných sakrálních staveb Jiří Daněk.

Cenu získala také rodinná sklářská firma Rautis z Poniklé na Semilsku, která je výrobcem tradičních vánočních ozdob z foukaných skleněných perel. Firma Rautis je dnes jejich jediným výrobcem na světě. Loni byla výroba ozdob zapsána na prestižní seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Výbor Ceny ředitele Správy KRNAP letos vybíral ze tří desítek návrhů, nominace poslala veřejnost.

Laureáti nebo jejich zástupci převzali od ředitele Správy KRNAP ceny v podobě Krakonoše, které vyrobil jako drátěné plastiky technikou smyček Ladislav Šlechta z Harrachova. Předlohou mu bylo nejstarší vyobrazení Krakonoše z Hellwigovy mapy Slezska z roku 1561. K výrobě jedné sošky bylo zapotřebí přibližně 30 metrů železného taženého žíhaného drátu, který musí být pro potřeby pletení tvárný a měkký. Výroba jednoho Krakonoše trvá přes 30 hodin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist