https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-cekaji-se-snizenim-poctu-zvirat-u-milovic-na-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři čekají se snížením počtu zvířat u Milovic na kraj

30.8.2019 00:35 | MILOVICE (ČTK)
Ochranáři ze společnosti Česká krajina zatím nebudou snižovat počet zvířat v rezervaci v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. S případnou redukcí počtu velkých kopytníků počkají na výsledek jednání rady Středočeského kraje, která se bude v pondělí zabývat rozšířením rezervace. / Ilustrační foto
Ochranáři ze společnosti Česká krajina zatím nebudou snižovat počet zvířat v rezervaci v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. S případnou redukcí počtu velkých kopytníků počkají na výsledek jednání rady Středočeského kraje, která se bude v pondělí zabývat rozšířením rezervace. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Ochranáři ze společnosti Česká krajina zatím nebudou snižovat počet zvířat v rezervaci v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. S případnou redukcí počtu velkých kopytníků počkají na výsledek jednání rady Středočeského kraje, která se bude v pondělí zabývat rozšířením rezervace. Zvětšení prostoru pro kopytníky je podmínkou k zachování současného počtu zvířat, řekl včera ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

Ochranáři na začátku srpna uvedli, že stavy zvířat se budou muset kvůli odkladům rozšíření snížit o 31 kusů do konce srpna. "Teď jde o dva dny navíc, to už určitě počkáme a budeme dále postupovat podle toho, jak rozhodne krajská rada," řekl včera Dostál.

Podle České krajiny je rozšíření schválené od roku 2016, krajští úředníci ale nestihli připravit smlouvy, které by ho umožnily. Kraj však pochybení odmítá, podle něj dosud neschválil pro Českou krajinu žádnou výpůjčku, která je navíc nenároková.

"Šlo by o největší zbytečný masakr vzácných zvířat v Česku od doby, kdy byly v roce 1975 v zoologické zahradě ve Dvoře Králové vystříleny více než čtyři desítky žiraf přivezených Josefem Vágnerem z Afriky," řekl již dříve Dostál.

Středočeský kraj podle dřívějších informací zástupců kraje nemůže poskytnout soukromému subjektu, kterým společnost Česká krajina je, bez rozvahy a ke všemu bezplatně na dobu deseti let zhruba 270 hektarů pozemků, jež jsou způsobilé pro čerpání zemědělských dotací. Kraj připomíná, že v posledních čtyřech letech poskytl České krajině dotace ve výši 6,7 milionu korun.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace je podle ochranářů prvním místem na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

Ochranáři na projektu od počátku spolupracují se Středočeským krajem. Ten ještě před vznikem rezervace v roce 2015 slíbil, že poskytne své pozemky v bývalém vojenském prostoru Milovice. V té době krajské pozemky blokovala nájemní smlouva se společností Mladá RP, situaci se ale podařilo vyřešit a pozemky jsou volné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist