https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-na-nachodsku-obnovi-cenne-slate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři na Náchodsku obnoví cenné slatě

8.12.2017 12:13 (ČTK)
Přírodní rezervaci Zbytka ohraničuje řeka Dědina
Přírodní rezervaci Zbytka ohraničuje řeka Dědina
Foto | https://cs.wikipedia.org/wiki/Zbytka/Tomáš Merta / https://cs.wikipedia.org/wiki/Zbytka#/media/File:PR_Zbytka_7.jpg
Ochranáři usilují o vykoupení několika pozemků v přírodní rezervaci Zbytka u Bohuslavic na Náchodsku, aby mohli obnovit cenné slatě, les a tůně. Lokalitu Zbytka považují za jednu z nejcennějších lokalit východních Čech. Bylo tam nalezeno 700 druhů rostlin, z těch nejvzácnějších třeba violka vyvýšená, huseník hajní či zvonečník hlavatý. Roste tam i několik druhů orchidejí nebo kosatec sibiřský. V rezervaci byl potvrzen i výskyt vzácných druhů brouků, a to třeba lesáka rumělkového nebo motýlů a dalšího hmyzu. Mezi obojživelníky vyniká kuňka ohnivá, z ptáků například slavík nebo žluva.
 
"Český svaz ochránců přírody rozhodl využít nabídky na odkoupení pozemků ve střední části rezervace. Na části pozemků mimo bývalé slatiniště by pak chtěl obnovit takzvaný selský les, tedy řidší světlejší porost důležitý pro přežití řady druhů vzácného hmyzu, a zkusit vytvořit tůně pro kuňky a další obojživelníky," uvedl Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody.

Necelé dva hektary pozemků vyjdou ochranáře zhruba na 215.000 korun. Zatím mají přibližně 100.000 korun, ale věří, že začátkem příštího roku budou mít peníze připravené. Prostředky na odkup pozemků mají z veřejné sbírky. "Jde celkem o devět menších pozemků. Předpokládáme, že v první čtvrtině příštího roku bychom pozemky mohli koupit. Podnikneme zásahy, které tam nejsou, avšak jsou důležité pro biodiverzitu," uvedl Moravec.

Zhruba deset hektarů území, které pokrývají střídavě lesní porosty, vlhké a sušší louky, zbytky unikátních slatinišť, ohraničuje meandrující řeka Dědina.

Zbytka je přírodní rezervací od roku 1994. Díky tomu se podařilo ochránit a obnovit louky, naopak se dosud nepodařilo obnovit slatiniště. "Z původních minimálně osmi hektarů (slatinišť) dnes přežívá několik stovek metrů čtverečních. Obnova je možná, znamená však razantní zásah do lesních porostů, které na jejich místě za poslední půlstoletí vznikly. A to není možné bez aktivní spolupráce vlastníků pozemků," uvedl Moravec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist