https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-po-letni-sezone-zacali-odstranovat-ze-snezky-ochranne-site
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři po letní sezoně začali odstraňovat ze Sněžky ochranné sítě

8.10.2021 14:41 | VRCHLABÍ (ČTK)
Plot na Sněžce má ochránit vzácnou přírodu na nejvyšší české hoře.
Plot na Sněžce má ochránit vzácnou přírodu na nejvyšší české hoře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Radek Drahný / Archiv a Facebook Správy KRNAP
Ze Sněžky a z nedalekého horského sedla u Slezského domu dnes téměř po třech měsících zmizí ochranné sítě, které v letní sezoně zamezovaly návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy a tedy devastaci přírody. Správa KRNAP ve spolupráci s polskými kolegy instalovala zábrany na obou místech už na loňskou hlavní turistickou sezonu, která připadá na červenec a srpen.
 

Ochranáři letos asi 600 metrů sítí na vrcholu Sněžky a u Slezského domu rozmístili 11. června. Národní park také kvůli náporu turistů posílil strážní službu.

"Snažili jsme se tam být, co nejčastěji a působit preventivně tak, aby turisté chodili, kde mají. Většinou jsme prohřešky řešili domluvou. V hlavní sezoně šlo denně o desítky situací, kdy srážce musel zasáhnout," řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

O tom, jestli ochranáři znovu před letní sezonou rozmístí na Sněžce a v Obřím sedle ochranné metr vysoké sítě rozhodnou podle něj sami návštěvníci svých chováním na začátku letní sezony. "Pokud turisté budou vstupovat do alpínských trávníků, chodit mimo vymezený prostor, tak ve snaze ochránit křehkou přírodu Sněžky nám nezbyde nic jiného než opět sítě rozmístit," řekl ČTK Drahný.

Upozornil, že přestože dnes ochranné sítě zmizí, vrchol Sněžky i nadále zůstává klidovým území KRNAP, kde není možné chodit volným terénem a není možné vstupovat mimo značené turistické cesty a vrcholové plato. "Přírodní prostředí je na Sněžce (1603 m n.m.) nenahraditelné," řekl ČTK Drahný. Podle něj je nutné přísně chránit nejen tamní rostliny a živočichy, ale také geologické jevy.

Dočasné metr vysoké sítě rozšiřují úseky řetězových zábran na nejvyšší české hoře, které oddělují návštěvnický prostor na Sněžce od míst, kde nemají turisté co dělat. Příští rok chce Správa KRNAP na Sněžce dřevěné sloupky s řetězovými zábranami nahradit nerezovými, stejně jako je tomu již nyní na polské straně vrcholu nebo podél turistické cesty od Růžové hory.

Sněžka patří mezi nejnavštěvovanější místa národního parku. Návštěvnost Sněžky je zejména v letních měsících extrémní, denně se počítá na 8000 až 9000 pěších návštěvníků, a to z české i polské strany hor. K tomu je třeba připočíst limitovanou kapacitu kabinové lanové dráhy zhruba 2400 lidí denně, která vede z české strany na vrchol. Z dat automatických sčítačů, které monitorují pohyb pěších turistů, cyklistů a automobilů v Krkonoších, vyplývá, že například během prvního prodlouženého prázdninového víkendu vystoupalo na vrchol Sněžky dne 6. července přes 9470 osob, přičemž v počtech není zahrnuta přeprava lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist