https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-vykoupili-louku-u-lipniku-nad-becvou-kvuli-ochrane-ladonky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři vykoupili louku u Lipníku nad Bečvou, kvůli ochraně ladoňky

25.7.2022 11:52 | LIPNÍK NAD BEČVOU (ČTK)
Ladoňka karpatská je zhruba 15 centimetrů vysoká cibulovina s hrozny bledě modrých květů. Kvete obvykle na přelomu března a dubna. V ČR se vyskytuje pouze v Pobečví a středním Pomoraví. Je zákonem chráněná.
Ladoňka karpatská je zhruba 15 centimetrů vysoká cibulovina s hrozny bledě modrých květů. Kvete obvykle na přelomu března a dubna. V ČR se vyskytuje pouze v Pobečví a středním Pomoraví. Je zákonem chráněná.
Foto | Petr Filippov / Wikimeda Commons
Ochranáři vykoupili za peníze dobrovolníků stráň nedaleko Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, která je pokryta vzácnou ladoňkou karpatskou. Zajistili jí tím trvalou ochranu. Lokalitu s bohatým výskytem této silně ohrožené rostliny a dalších hájových bylin vykoupil Český svaz ochránců přírody (ČSOP) v kampani s názvem Místo pro přírodu. Díky dárcům stejnojmenné veřejné sbírky se tak stráň zvaná Podhůra stává další soukromou rezervací, již 50. v pořadí, informoval Jan Moravec z ČSOP.
 

Lokalita Podhůra leží na levém břehu bezejmenné strouhy zhruba dva kilometry jižně od Lipníku nad Bečvou. "Místo je zajímavé zejména časně zjara, kdy rozkvétá koberci pestrobarevných květin. Nejvzácnější z nich jsou světle modré hvězdičky ladoňky karpatské, nechybí ale ani žluté křivatce a prvosenky, bílé sasanky a zapalice či převážně fialové dymnivky," uvedli ochranáři.

Pozemkový spolek Pobečví při místní organizaci ČSOP v Lipníku nad Bečvou pečuje o lokalitu již 30 let. Nyní se podařilo její polovinu o rozloze 0,14 hektarů díky finančním prostředkům veřejné sbírky Místo pro přírodu vykoupit.

Ladoňka karpatská je zhruba 15 centimetrů vysoká cibulovina s hrozny bledě modrých květů. Kvete obvykle na přelomu března a dubna. V ČR se vyskytuje pouze v Pobečví a středním Pomoraví. Je zákonem chráněná. Na Podhůře ji lze najít stovky trsů.

Místo pro přírodu je kampaň ČSOP, jejímž cílem je výkup ohrožených přírodně cenných pozemků či pozemků, na něž se snaží přírodu navracet. Za 19 let se takto díky finančním darům stovek dárců podařilo pro přírodu zachránit již přes 180 hektarů pozemků. V Olomouckém kraji jde například o mokřadní louku v okolí Ospělova v Bouzovské vrchovině s hojným výskytem vzácné vachty trojlisté a dalších zajímavých rostlin či botanicky pozoruhodnou lokalitu nedaleko obce Kladky v údolí potoka Bělé. V Pobečví jde o první lokalitu tohoto druhu. Bližší informace jsou na www.mistoproprirodu.cz a na facebooku Místo pro přírodu.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist