https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-krkonos-bojuji-s-neukaznenymi-ridici-chystaji-kontroly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci Krkonoš bojují s neukázněnými řidiči, chystají kontroly

13.7.2016 14:10 | VRCHLABÍ (ČTK)
Pro vjezd do nejpřísněji chráněné první a druhé zóny parku musí mít řidič povolení vystavené správou KRNAP. Toto povolení mohou dostat například majitelé a nájemci nemovitostí, hasiči či vozy zásobování. Ubytovaní hosté je mohou dostat jen omezeně. Získání povolení pro vjezd do třetí zóny parku je jednodušší
Pro vjezd do nejpřísněji chráněné první a druhé zóny parku musí mít řidič povolení vystavené správou KRNAP. Toto povolení mohou dostat například majitelé a nájemci nemovitostí, hasiči či vozy zásobování. Ubytovaní hosté je mohou dostat jen omezeně. Získání povolení pro vjezd do třetí zóny parku je jednodušší
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Strážci Krkonošského národního parku (KRNAP) se spolu s policií hodlají v letošní letní sezoně zaměřit na neukázněné řidiče vjíždějící bez povolení na území národního parku. Při první letošní společné dvoudenní prázdninové akci strážci parku a policisté zkontrolovali ve východních Krkonoších 102 aut a odhalili 13 řidičů bez platného dokladu k vjezdu. ČTK to řekl mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.
 

Neukáznění řidiči dostali blokové pokuty v celkové výši asi 10 000 korun, nejvyšší jednotlivá pokuta dosáhla ke 2000 korun. Strážci KRNAP řidičům kontrolovali doklad k vjezdu na území národního parku a policisté platnost technické kontroly vozidel a u řidiče podrobovali dechové zkoušce na alkohol. "Další kontroly budou pokračovat na celém území národního parku," uvedl Drahný.

Pro vjezd do nejpřísněji chráněné první a druhé zóny parku musí mít řidič povolení vystavené správou KRNAP. "Toto povolení mohou dostat například majitelé a nájemci nemovitostí, hasiči či vozy zásobování. Ubytovaní hosté je mohou dostat jen omezeně," řekl Drahný. Získání povolení pro vjezd do třetí zóny parku je jednodušší. Mohou o něj zažádat pro své ubytované hosty sami boudaři, například prostřednictvím internetové aplikace. Povolení k vjezdu si může zájemce vyřídit i na informačních centrech v největších střediscích hor. Vydání povolení není zpoplatněno.

V minulosti sloužily k regulaci dopravy do nejvyšších partií Krkonoš sruby se závorami u silnic. Při jejich zřízení v roce 1995 jich bylo osm. Pro vysoké náklady na provoz jich KRNAP v roce 2009 sedm zrušil a v provozu zůstal jediný srub se závorou ve Špindlerově Mlýně u cesty na Špindlerovku. Jeho provoz byl zrušen ke konci roku 2011 a místo závory se objevila dopravní značka zakazující vjezd s dodatkovou tabulkou s upozorněním, že dál mohou pokračovat jen auta s povolením.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist